Overslaan en naar de inhoud gaan
Dikke cheque van Het Streek

Alles hadden ze uit de kast gehaald om er een succesvolle kerstmarkt van te maken. En niet voor niets, bleek donderdag. Toen verrasten de brugklassen van Het Streek Bovenbuurtweg de vrijwilligers van het Toon Hermans Huis Ede met een grandioze cheque ter waarde van maar liefst 1650 euro.

Het is begin december als de vrijwilligers van het Toon Hermans Huis Ede een bezoekje krijgen van twee docenten van Het Streek. “Wij willen een kerstmarkt organiseren en jullie zijn ons goede doel. Tja, als je zo’n mooi aanbod krijgt, kun je niets anders dan het met twee handen aanpakken”, zegt coördinator Regien de Bruyn.

“Er zijn natuurlijk veel goede doelen, maar wij wilden graag een lokaal goed doel”, vertelt docent Monique van Dinteren. “Een goed doel dat kinderen aanspreekt. Het Toon Hermans Huis is er voor mensen met kanker en hun familieleden. Helaas krijgt iedereen er direct of indirect in zijn omgeving wel mee te maken, dus daarom hebben wij voor het Toon Hermans Huis Ede gekozen.”

Voorafgaand aan de kerstmarkt gaven Ester Wormgoor en Ageeth Jansen in de tien brugklassen een gastles over het inloophuis. Ester vertelde over het inloophuis en over het moment dat zij acht jaar geleden zelf de diagnose kreeg. Bijna als vanzelf vertelden de leerlingen over hun ervaringen met kanker. Een zieke moeder, een opa die net overleden was. “Soms was het ook muisstil in de klas”, vertelt Ester achteraf. “Er werden ook veel vragen gesteld.  ‘Was je bang om dood te gaan? Ben je nou echt weer helemaal beter? Kan dat na kanker? Was je al vrijwilliger in het inloophuis toen je zelf ziek werd en hoe vond je het toen om daar te zijn? En wat doen jullie dan voor de mensen die bij jullie komen? Hebben jullie als goed doel eigenlijk wel een ANBI nummer? Mooie vragen, die ik natuurlijk allemaal eerlijk heb beantwoord.” 

De kerstmarkt was een succes, zo’n succes dat er maar liefst 1650 euro werd opgehaald. “Grandioos”, vinden Regien, Ageeth en Ester. 

“We gaan dit geld gebruiken om nog meer activiteiten voor onze gasten te organiseren. Wij hebben in de afgelopen jaren gemerkt dat dat onze drempel toch iets lager maakt.

Wat naast deze opbrengst voor ons ook heel belangrijk is, is de aandacht die ons inloophuis hierdoor heeft gekregen. We hebben de afgelopen weken weer nieuwe gasten mogen verwelkomen, ook broertjes en zusjes van kinderen van Het Streek die nu gezellig op woensdagmiddag komen knutselen bij Toon Tovenaars Kinderinloop.”

Het Toon Hermans Huis Ede zou vaker middelbare en lagere scholen in de gemeente Ede bezoeken. “Om te vertellen over ons inloophuis. Dat mensen, volwassenen maar zeker ook kinderen van vier tot en met twaalf jaar, weten van ons bestaan. Over wat wij voor hen kunnen betekenen en dat zij ons weten te vinden als dat nodig is.”

Bijdrage Ede TV kerstmarkt: https://youtu.be/l5ltmABz-fA

Bijdrage Ede TV uitreiking cheque: https://youtu.be/O4QDF9bMlAY

Bijdrage Ede Stad uitreiking cheque: https://edestad.nl/lokaal/brugklassers-schenken-1650-euro-aan-toon-herma...

Fotogallerij