Overslaan en naar de inhoud gaan

We hebben er even op moeten wachten, maar het is nu toch eindelijk zo ver. Vanaf onze opening op dinsdag 16 juni zijn de kunstwerken van onze schilderdocent Jantina Boelens te bewonderen. Eigenlijk zou haar expositie al in het tweede kwartaal van dit jaar opgehangen worden, maar corona stak hier een stokje voor. Nu we weer open gaan, kunnen we er dan eindelijk van gaan genieten.

Jantina Boelens woont in Ede en schildert graag in haar vrije tijd. “Tijdens het werken aan een doek, zoek ik naar een spannende opbouw. Dat doe ik door gebruik te maken van licht en donker en door de invloed van verschillende kleuren. Veel van mijn werk is abstract en deel figuratief.”

Haar inspiratie haalt Jantina uit haar dagelijkse omgeving. “De natuur,  emoties en de atmosfeer.” Jantina werkt graag met acryl of olieverf en maakt vaak gebruik van het paletmes.  Elke donderdag schildert Jantina met de cursisten van teken– en schilderclub Lijn en Kleur.

De expositie van Jantina is in ieder geval tot en met oktober te bekijken gedurende de openingstijden van De Open Hof.

Jantina is elke eerste zondag van de maand tussen 14.00 uur en 16.00 uur aanwezig om over haar werken te vertellen!

 

Bea Koops, presentatrice van Omroep Ede, nam een kijkje bij de expositie van Jantina voor de kunstrubriek Mooi Zo op Ede TV.

Na 45 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, is Jantina al 4,5 jaar onze schilderdocente. Ze schildert al haar hele leven. En verdienstelijk, want in 2019 won Jantina de amateur kunstprijs. “Dat was een hele eer. Het is  echt bijzonder dat mij dit is overkomen”, vindt Jantina.

Presentatrice Bea Koops vraagt Jantina om haar schilderijen te beschrijven. “Het is kleur beleven, een bepaald gevoel dat in mij leeft dat ik op het doek wil zetten. Of een bepaalde gebeurtenis die ik omzet in een beeld op het doek. Soms komt het van heel diep en soms is het gewoon een prachtige zonsondergang die op het doek moet.”

Meestal zijn de doeken van Jantina heel kleurrijk. Bea: “Is dat altijd zo? Jantina geeft een voorbeeld van een doek dat zij schilderde na de aanslag in Nice en laat een schilderij zien dat zij in de ‘donkere’ coronatijd maakte. Bea concludeert: “Je bent een gevoelsmens pur sang.” “Ja dat ben ik wel, ik geniet van de natuur, van de zon die opkomt, van dieren en van contacten met kinderen en volwassenen.”

 

De uitzending Mooi Zo is terug te zien op YouTube. De schilderijen van Jantina hangen nog in De Open Hof tot en met eind oktober. Op zondag 4 oktober is de kunstenares tussen 14.00 uur en 16.00 uur aanwezig om over haar werken te vertellen.