Overslaan en naar de inhoud gaan

We hebben in de maanden juni, juli en augustus weer een nieuwe expositie in ons Toon Hermans Huis in De Open Hof. Het is alweer een heel bijzondere. Dit keer exposeren vier schildervriendinnen hun werken: Annemieke Tijsseling, Rita Passies, Thea Veldhuizen en Fia Quint.

De eerste schildervriendin die exposeert is Annemieke Tijsseling. In 2015 won zij de eerste publieksprijs bij de amateurkunsttentoonstelling in Kerhnem. Als kind zat zij al vaak te tekenen en wist zij al dat zij daar later iets mee wilde gaan doen. Het advies om ‘het niet te laten liggen’ kreeg zij ook van haar tekenleraar op de middelbare school. Jaren later is zij inderdaad gaan schilderen. “Ik begon met een cursus aquarel in Cultura, maar de model- en portretcursus lonkte en het volgende seizoen stapte ik over. Eerst met pastelpotlood, later met acrylverf.” Mensfiguren hebben altijd Annemiekes bijzondere voorkeur gehad. “Zelfs als ik naar abstractie streef, komt het mensfiguur daar vaak vaag in terug. Het mooiste maar ook moeilijkste is om te balanceren tussen abstractie en figuratief werk. Vaak verlies ik mijzelf gaandeweg in het schilderen en wordt het uiteindelijk toch weer figuratief. Simpelweg omdat dat makkelijker is, maar ook omdat ik dat het leukste vind om te doen.

De tweede schildervriendin is Rita Passies. Door de jaren heen is schilderen een creatieve uiting geworden die Rita met veel plezier en passie uitvoert. “In de afgelopen 26 jaar heb ik al veel technieken onder de knie gekregen. Van een onderwerp als een tulp ging ik over op een olifanten en andere dieren. Nu schilder ik graag bomen, op allerlei manieren. Wat ik op het doek creëer, kan op allerlei manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door reizen of door de natuur om mij heen.” Rita vindt het fascinerend om steeds weer de uitdaging aan te gaan om iets te laten ontstaan. “Het is mooi om te zien wat er soms zomaar onder je handen ontstaat. Ik wens alle bezoekers van onze expositie dan ook veel kijkplezier.”

Net als de andere schildervriendinnen vindt ook Thea Veldhuizen het bijzonder om als vriendinnenclubje samen in De Open Hof te exposeren. Thea volgt al schilderlessen sinds 1987. Steeds bij verschillende docenten, eerst bij KREK, toen bij Cultura en sinds 14 jaar bij Johan Timmers in Lunteren. “Ik begon met aquarel, toen acryl en gemengde technieken en nu veelal olieverf. Vanaf 2015 geef ik schilderlessen in mijn Aterlier Theatief en begeleid ik mensen met het niet te stoppen schilderproces. Het is een mooie mix van creativiteit en ontdekken, stoeien met een nieuw wit doek,  de uitdaging aangaan en doorgaan. U vindt meer over haar werk op www.theatief.nl.

De laatste schildervriendin die exposeert is Fia Quint. 28 jaar geleden is zij begonnen met aquarel bij het KREK. “Ik heb verschillende technieken uitgeprobeerd. Nu schilder is voornamelijk met acrylverf. Na stillevens, bloemen en een enkel landschap schilder ik nu voornamelijk dieren.”

Deze expositie is te bewonderen gedurende de openingstijden van De Open Hof.

---

Tot onze spijt hebben wij vernomen dat exposant Rita Passies onlangs is overleden. Haar man Roelof laat weten: "Helaas heeft het noodlot toegeslagen en is Rita Passies ons na een kort ziekbed op 10 juni ontvallen. Haar geest en creativiteit leven voort met de schilderijen die ze heeft gemaakt. Een aantal daarvan is te zien bij de expositie in het Toon Hermans Huis te Ede."

Dit is het laatste schilderij dat door Rita is gemaakt. 

Wij wensen haar familie en vrienden veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.