Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste daling in dertig jaar

In 2020 werd bij 115.000 patiënten* kanker vastgesteld, een daling van 4.000 ten opzichte van 2019. De daling is veroorzaakt door uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg vanwege de coronacrisis. Dit is de eerste keer in dertig jaar, sinds het begin van de kankerregistratie, dat het aantal patiënten is gedaald. Dit geldt ook voor prostaatkanker. In maart tot en met mei zijn er bijna een kwart minder kankerdiagnoses gesteld dan gebruikelijk.

Zeker bij prostaatkanker is het belangrijk om bij klachten niet te wachten om naar de huisarts te gaan; ook niet in deze coronatijd. Prostaatkanker staat bekend als een sluipmoordenaar.

Prostaatkanker groeit meestal (erg) langzaam en geeft weinig klachten, zeker in het begin. Daarom merken de meeste mannen niet dat zij prostaatkanker hebben.

Omdat de prostaat bij veel mannen na hun 30e wat groter worden, kunnen er bij sommige mannen plasklachten optreden. Een vergrote prostaat of plasklachten hoeft niet te betekenen dat iemand prostaatkanker heeft of krijgt. Wanneer prostaatkanker is uitgezaaid naar de botten kunt u wel klachten hebben, bijvoorbeeld rugpijn.

Als u twijfelt, of vragen heeft, kunt u altijd contact opnemen met de plaatselijke vertegenwoordiger van de ProstaatKankerStichting: Piet Post (piet.post@prostaatkankerstichting.nl, tel. 0611923343 ). Ook kunt u contact opnemen met het Lotgenotencontact van de ProstaaKankerStichting:

Telefoon (gratis): 0800 – 99 92 222

Maandag, woensdag, vrijdag van 10.00 – 12.30 uur

Dinsdag, donderdag van 19.00 – 21.00 uur

E-mail: lotgenoot@prostaatkankerstichting.nl

Voor vragen over kanker kunt u ook  terecht bij de infolijn van Kanker.nl, telefoonnummer 0800 0226622, ma-vrij van 12.00 – 17.00 uur.

Mailen kan ook via infolijn@kanker.nl of chatten via Kanker.nl.