Overslaan en naar de inhoud gaan

Het is 10 uur in de ochtend als ik arriveer bij Tuinenpark De Koekelt. Vriendelijk word ik begroet. “Goedemorgen, ben jij ook van het Toon Hermans Huis?” “Ja dat klopt, ik kom eens kijken. Door de verhalen die ik in ons inloophuis gehoord heb, ben ik nieuwsgierig geworden naar de Toon Tuin.”

Er is al een groepje gasten en vrijwilligers aanwezig. Niet iedereen is er vandaag. “Werk en een bezoek aan het ziekenhuis”, verklaart één van de vrijwilligers hun afwezigheid.

Het is warm geweest, maar de tuin staat er mooi bij.  Elke avond is er even gesproeid. De tomatenplanten in de kweektunnel zijn hard gegroeid. Cees knipt er een paar tomaten af. “Deze moet je echt proeven, zo heb je ze nog nooit gegeten.” Ik neem er graag een paar mee naar huis. “Kropje sla erbij”, vraagt Jaap terwijl hij naar de kweektafel loopt. Ondertussen zit Kees op zijn knieën bij de wortels. Hij heeft ze eigenlijk wat te dicht op elkaar gezet en moet ze nu wat uitdunnen.

Janny heeft net aan de kweektafel gewerkt en haar krukje nu bij de boontjes gezet. Voorover leunen gaat niet zo goed, maar zittend op een krukje gaat het prima. Er wordt een half uurtje lekker in de moestuin gewerkt en dan is het tijd voor koffie in Clubhuis ’t Veldhuus.

Ook andere tuinders sluiten aan en er wordt gezellig gekletst. Er is interesse in elkaar, maar het gaat echt niet alleen over ziek zijn. Er worden onderling tips uitgewisseld. Iemand weet nog een lekker recept voor een courgettesoep en een ander vertelt hoe lekker postelein, dat ook nog eens een bron van omega-3 onverzadigde vetzuren is, in de stamppot is. “Of je trekt er heel eenvoudig soep van of verwerkt het rauw in een salade.”

De koffie is op. Heel gezellig natuurlijk dat geklets, maar er moet tenslotte ook nog gewerkt worden, dus de tuinders gaan terug naar hun moestuin. Ik neem afscheid, maar kom zeker terug. Boodschappen doen is niet nodig vandaag.

Vanavond eten we boontjes en sla met tomaat, hartstikke vers uit eigen tuin.

Ester