Overslaan en naar de inhoud gaan

In ons Toon Hermans Huis werken alleen maar vrijwilligers. Zij zetten zich met hart en ziel op allerlei gebied in. Jantina Boelens is één van hen. Zij is al jaren één van onze schilderdocenten. Jantina beantwoordt drie vragen.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

Drie jaar geleden nam de begeleider van de donderdag schildergroep afscheid. Hij dacht aan mij om het stokje aan door te geven. Ik heb 45 jaar in het onderwijs gewerkt waar kunstzinnige inbreng van belang was.

Schilderen en creatief bezig zijn waren altijd mijn dingen. Nadat ik met pensioen was en een pas op de plaats had gemaakt, trok het idee om een groep volwassenen te begeleiden mij wel aan. 

Heb je een bijzonder moment waar je nog wel eens aan terug denkt?

Niet direct één maar meerdere bijzondere momenten. Dat drie dames bij binnenkomst na elkaar zeiden 'ik heb eigenlijk geen zin' en dat ze bij het weggaan lieten weten 'ben blij dat ik geweest ben'. 

Of aan het eind van het kalenderjaar toen de één oliebollen had gebakken en de ander gluhwein meenam. Er waren nootjes en wij bouwden ons eigen feestje. 

Of in een zomer, bij het nieuwe huis van één van ons, toen we gezellig op het terras zaten en om af te koelen knus in het grote opblaasbad plonsden. We smulden van de meegebrachte hapjes en schilderden ook nog het buitengebeuren! 

Het samen schilderen rondom de tafel in de ruimte, in stilte, in een lachbui, bij praatjes of bij opkomende tranen. En aan het eind van de middag  tevreden met je schilderij onder de arm de deur uitgaan.

Wat heeft het vrijwilligerswerk voor ons Toon Hermans Huis jou gebracht? 

Dankbaar zijn, samen zijn, de kans om mijn creatieve vaardigheden in te zetten en inspiratie op te doen. Maar ook ervaren dat ik af en toe even op mijn lauweren mag rusten in deze kring. Het geeft een goed gevoel om rond de tafel te zijn, in vertrouwen, waar we samen aan werken. 

Wilt u net als Jantina ook vrijwilliger worden in ons Toon Hermans Huis? Stuurt u dan een mailtje naar info@toonhermanshuisede.nll of belt u met 06 - 22 161 969.