Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinieren is gezond, dat hoeven we u als tuinliefhebber natuurlijk helemaal niet uit te leggen. Dat tuinieren ook heel goed voor je is als je niet gezond bent, weten de gasten van het Toon Hermans Huis als geen ander. Sinds drie jaar tuinieren zij samen op Tuinenpark De Koekelt.

Tijdens en na een behandeling van kanker is het belangrijk zo gezond mogelijk te leven. Voldoende (buiten) bewegen en veel groente en fruit eten helpen daarbij. Een gezonde levensstijl volhouden kan moeilijk zijn, helemaal als je moe bent of geen eetlust hebt. De Toon Tuin biedt uitkomst, je bent lekker in beweging en gaat ook nog met een tas vol verse groente weer naar huis.

Het idee ontstond drie jaar geleden. Cees van den Heijkant, coördinator bedrijfsvoering van het Toon Hermans Huis Ede, las een artikel over Healing Gardens, een project waar mensen met kanker werkten in een moestuin. Hoogleraar Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit onderzocht de invloed daarvan op het herstelproces. Cees van den Heijkant: “We hebben Ellen Kampman uitgenodigd om hierover te vertellen in ons inloophuis voor mensen die geraakt worden door kanker. Hier ging zij graag op in. Diezelfde avond meldden zich zeven mensen aan en nu tuinieren we al drie seizoenen op Tuinenpark de Koekelt, elke woensdagmiddag onder begeleiding van een aantal geschoolde vrijwilligers en ervaren tuinders. Sinds dit jaar zelfs in drie tuinen!”

Jannie Melis en Jaap de Bree slaan het liefst geen woensdag over. Jaap vertelt: “In 2016 is bij mij de ziekte van Kahler (beenmergkanker) ontdekt. Er moest direct actie ondernomen worden met bestralingen, chemo’s en uiteindelijk een stamceltransplantatie begin 2017. Omdat werken als personeelsfunctionaris uiteindelijk niet meer lukte door vermoeidheid en concentratieproblemen ben ik afgekeurd en wilde ik andere dingen oppakken. Na een voorlichtingsbijeenkomst in het Toon Hermans Huis over ‘voeding en kanker’, heb ik me opgegeven. De tuin is nu flink uitgebreid, er zijn leuke contacten met de andere deelnemers en er is een goede begeleiding van ervaren tuinders.”

Jannie ervaart het tuinieren als zeer heilzaam. “Je bent buiten, je bent met je handen bezig en je hoofd wordt leeg gemaakt. We beginnen iedere middag met een kopje koffie of thee. Even overleggen: “Wie doet wat?” maar ook tijd voor elkaar: ”Hoe gaat het? Heb je nog een lekker recept? Dit jaar hebben we voor het eerst ook een bloementuin. De begeleiders hebben samen een ontwerp gemaakt. Even dachten we dat het mislukt was, want het knopkruid groeit wel erg weelderig en het slingerpad door de tuin is bijna niet meer te zien. Maar tussen het knopkruid groeien de mooiste bloemen en iedereen gaat met een vrolijk bosje bloemen naar huis. Als ik bezig ben om het pad weer begaanbaar te maken, denk ik het is net als leven met uitgezaaide kanker. Het lijkt alsof er geen weg is, maar als je goed kijkt is er een weg en zijn er altijd mensen die je verder willen helpen.”

Toon Tuin is elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur bij Tuinenpark De Koekelt aan de Inschoterweg 1 in Ede. Bent u geraakt door kanker en lijkt het u leuk om op een prettige manier aan een gezonde levensstijl te werken? U bent van harte uitgenodigd om mee te doen.

Meer informatie: www.toonhermanshuisede.nl of info@toonhermanshuisede.nl

 

Toon Tuin

Dit bericht is geplaatst in De Kruiwagen, het verenigingsmagazine van de Vereniging Amateur Tuinders