Overslaan en naar de inhoud gaan

Er is nu een winterstop, maar dat betekent niet dat er geen plannen worden gemaakt voor onze Toon Tuin.  Cees en Koos, samen delen zij het coördinatorschap van de Toon Tuin, blikken terug op vorig jaar én kijken vooruit naar het nieuwe tuinseizoen.

2020 had weer een warme zomer. Er moest soms dagelijks gesproeid worden, maar daar draaien de deelnemers van onze Toon Tuin hun hand niet voor om. Elke woensdag werd er door een groepje variërend tot 10 mensen in onze moestuin gewerkt. Was het erg heet, dan vroeg in de ochtend en was het minder warm, dan waren ze ‘s middags in een van onze tuinen te vinden. Heerlijk in de buitenlucht en netjes op tenminste 1,5 meter afstand van elkaar. Op dit moment hebben we drie tuinen. Een moestuin van 60 vierkante meter met een kas, een tuin van 70 vierkante meter en de derde tuin heeft een oppervlakte van 100 vierkante meter. Deze hebben we sinds vorig jaar.

“Net als voorgaande jaren werden er natuurlijk  weer groenten verbouwd, maar we wilden ook weleens iets nieuws proberen. Daarom hebben we een van onze tuinen ingericht als pluktuin met eenjarige snijbloemen. Een leuk experiment waar we veel van geleerd hebben. Vorig jaar hebben we zelf gezaaid, dit jaar doen we het anders en kiezen we voor vaste planten die van mei tot oktober snijbloemen geven. Leuk voor thuis in een vaas!”

In onze Toon Tuin wordt door gasten en vrijwilligers gewerkt. “Vakkennis is daarbij onmisbaar”, zegt Cees. “Zo leverde drie komkommerplanten afgelopen jaar maar liefst 60 komkommers op.” Het trucje? “Paardenmest aan de grond toevoegen, want een komkommerplant doet het het best op  een warme voet. Geleerd van mijn schoonvader en vader”, vertelt Koos, “mijn schoonvader was tuinder en mijn vader had ook een moestuin.  Tuinieren werd mij met de paplepel ingegeven, dan leer je dit soort dingen.”

De plannen voor 2021 worden samen met onze gasten gemaakt. “Als iemand het bijvoorbeeld leuk vindt om een vergeten groente zoals schorseneren te telen, dan overleggen we dat en gaan we het proberen. Asperges zou ook een keer leuk zijn, al moet je wel drie jaar geduld hebben voor je ze kunt oogsten.  Het is niet zo dat wij bepalen wat er in onze moestuin groeit, dat doen we echt samen. “

Zijn er wensen voor de toekomst? “Het zou fijn zijn als we onze tuin kunnen uitbreiden. Onze derde tuin ligt nu iets verder weg van de andere twee. Ook zouden we het heel leuk vinden als we samen met onze gasten kunnen koken met de groenten uit onze eigen tuin.  Ik hoop dat we dat kunnen gaan organiseren