Overslaan en naar de inhoud gaan

Normaal gesproken is de ProstaatKankerStichting de eerste donderdag van de maand in ons inloophuis aanwezig voor informatie en ondersteuning. Vanwege de genomen maatregelen zijn deze bijeenkomsten momenteel niet mogelijk. Tot teleurstelling van regiovertegenwoordiger Piet Post, “want”, zo waarschuwt hij: “prostaatkanker wacht niet tot corona voorbij is.”

Uit cijfers blijkt dat door de coronacrisis kankerdiagnoses niet altijd op tijd worden gesteld. Patiënten nemen soms niet of laat contact  op met hun (huis)arts. Ze zijn bang dat de arts geen tijd heeft, of vrezen met corona besmet te worden in de wachtkamer. Ook zijn er patiënten die zich zorgen maken over hun behandeling.

Piet Post: “Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en is een echte sluipmoordenaar. Prostaatkanker groeit meestal langzaam en geeft weinig klachten, zeker in het begin. Daarom merken de meeste mannen niet dat zij prostaatkanker hebben. Omdat de prostaat bij veel mannen na hun 30e wat groter wordt, kunnen er bij sommige mannen plasklachten optreden. Een vergrote prostaat of plasklachten betekent niet dat iemand prostaatkanker heeft of krijgt. Vanaf de leeftijd van 50 jaar hebben mannen een verhoogd risico op prostaatkanker.”

De ProstaatKankerStichting vindt het belangrijk dat iedere man vanaf 50-jarige leeftijd hiervan op de hoogte is en ook weet dat vroegonderzoek (in de volksmond een PSA-test) door de huisarts mogelijk is. Het verhoogt de kans om prostaatkanker in een eerder stadium van de ziekte op te sporen en zo nodig tijdig te behandelen, vooral bij mannen waar dit in de familie voorkomt.

Heeft u zorgen over kanker? Of klachten die u eerst niet had? Blijf daar niet mee rondlopen. Kijk voor informatie en tips op: https://prostaatkankerstichting.nl/kanker-wacht-niet-tot-corona-voorbij-is

Heeft u vragen met betrekking tot prostaatkanker, dan kunt u terecht bij de plaatselijke consulent van de ProstaatKankerStichting: Piet Post, telefoonnummer 06-11923343, of e-mail piet.post@prostaatkankerstichting.nl