Overslaan en naar de inhoud gaan
Tuinieren met lotgenoten

Informatie-avond over Healing Gardens

Tijdens en na een behandeling tegen kanker is het belangrijk om zo gezond mogelijk te leven. Voldoende (buiten) bewegen en veel groente en fruit eten helpen daarbij. Tuinieren is buiten zijn en daarom is Wageningen Universiteit een onderzoek gestart: Healing Gardens.

In ons Toon Hermans Huis vindt op vrijdag 1 december aanstaande een informatieavond plaats over dit onderwerp. Het programma ziet er als volgt uit:

19.30 uur                    Welkom door Eijo Balk -  bestuurslid Toon Hermans Huis Ede

19.35 - 20.30 uur       Voeding tijdens en na behandeling tegen kanker - Prof Dr Ellen Kampman

20.30 - 20.45 uur        Het Healing Gardens project: opzet, uitvoer, ervaringen - Dr Nicole de Roos

20.45 - 21.30 uur        Discussie: plannen voor Healing Gardens in Ede

Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Wageningen University & Research, de Vereniging van Amateurtuinders Ede, Tuinenpark De Koekelt, en het Toon Hermans Huis Ede en is bedoeld voor iedereen die geraakt is door kanker en meer informatie wenst over voeding tijdens en na de behandeling van kanker en het project Healing Gardens.

Meer informatie vindt u op: www.healinggardenswur.nl

U kunt zich aanmelden voor deze avond via: info [et] toonhermanshuisede [punt] nl (info[at]toonhermanshuisede[dot]nl)

Ons Toon Hermans Huis is gevestigd aan de Telefoonweg 124B in Ede (er is een lift aanwezig).


Tijdens en na een behandeling tegen kanker is het natuurlijk belangrijk zo gezond mogelijk te leven. Voldoende (buiten) bewegen en veel groente en fruit eten helpen daarbij. Een gezonde levensstijl volhouden kan moeilijk zijn, helemaal als je kanker hebt (gehad).

Tuinieren is buiten zijn, bewegen, zonlicht opnemen, gezond eten en bezig zijn met de toekomst en daarom is Wageningen Universiteit in samenwerking met diverse organisaties een onderzoek gestart: Healing Gardens.

Doel van dit initiatief is om door middel van tuinieren op een leuke en prettige manier te werken aan een gezonde leefstijl. Een vergelijkbare eerste studie in Amerika heeft positieve resultaten laten zien; deelnemers gingen meer bewegen en meer groente en fruit eten. Bij het Parkhuys in Almere, ook een inloophuis voor mensen geraakt door kanker, is een pilot gestart waarbij onder begeleiding wordt getuinierd.

Onlangs heeft hoofdonderzoeker Prof. Dr. Ir. Ellen Kampman samen met collega-onderzoekers Dr. Ir. Nicole de Roos en Carleen Laloli MSc een bezoek gebracht aan ons Toon Hermans Huis en verteld over deze pilot. "In de pilot wordt gekeken hoe deelnemers het tuinieren ervaren, en of deze vorm van tuinieren aansluit bij de wensen van de deelnemers. Daarnaast onderzoeken we hoe deelnemers het ervaren om samen met lotgenoten te tuinieren, of mensen zich beter (of prettiger) gaan voelen en of mensen meer gaan bewegen en/of beter gaan eten. De resultaten van dit vooronderzoek worden gebruikt voor de opzet van het grotere onderzoek."

Samen met het team van onderzoekers bekijken wij de mogelijkheden om dit mooie initiatief ook bij ons inloophuis te introduceren en daarom vragen we u als gast van het Toon Hermans Huis: Hoe zou u het vinden om samen met vaardige enthousiaste vrijwilligers en lotgenoten te tuinieren en alle tips en tricks te leren om van een moestuin een succes te maken?

Iedereen die nieuwsgierig is en zin heeft om te tuinieren mag meedoen. U bent van harte welkom om zich alvast aan te melden. In het najaar organiseren wij samen met de onderzoekers van Healing Gardens een informatiebijeenkomst om u verder over dit nieuwe initiatief te informeren, dus houd onze website goed in de gaten!

Wilt u meer weten over dit initiatief? Kijk dan eens op https://www.healinggardenswur.nl/

Of bekijk deze filmpjes:

https://www.youtube.com/watch?v=_gRi-aHf2zA

https://www.youtube.com/watch?v=2VToKnp4njM


Ook Smaakstad Ede en Eetbaar Ede hebben aandacht besteeds aan dit initiatief. Op de website van Smaakstad Ede leest u meer.

https://eetbaarede.nl/2017/09/23/healing-gardens-ism-toon-hermans-huis-ede/