Activiteitenkalender

Tot en met september 2020
"Expositie schilderdocente Jantina Boelens"
Elke eerste zondag van de maand
"Bakkie Troost"
Tot en met juni 2020
"Bijeenkomsten Klimopgroep"
Elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur
"Tuinieren in onze Toon Tuin"
Elke dinsdag en donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur
"Tekenen en schilderen bij Lijn en Kleur"

Borstkankersymposium 2017

7 oktober 2017 vindt de derde editie plaats in Kasteel de Vanenburg in Putten. Het symposium ‘Van patienten voor patienten’ staat in het teken van Tijd om te kiezen. Welke keuzes zijn er? Je hoeft het niet alleen te doen! Wat kan helpen en welke ondersteuning is er?

TIJD OM TE KIEZEN

10.00 uur

Ontvangst en registratie deelnemers

11.00 uur

Opening Symposium, Saskia Koopmans, voorzitter Stichting Jij Speelt de Hoofdrol – Auditorium

11.05 uur

Tijd om te kiezen – Auditorium

Het openingsstatement op het thema van dit congres wordt verzorgd door Désirée Hairwassers

Wanneer je net gehoord hebt dat je borstkanker hebt, wil je zo snel mogelijk dat er ingegrepen wordt. Immers, hoe eerder, hoe beter is hetgeen veel vrouwen en mannen denken. Dat zal de overlevingskans toch vergroten, zo denk je dan. Het is echter heel belangrijk om je niet te laten leiden door angst en de tijd te nemen om goede keuzes te maken. Om alles op een rijtje te zetten.  

11.15 uur

Samen beslissen met je arts, hoe doe je dat? Marcellino Bogers – Auditorium

Onder leiding van Marcellino Bogers gaat Marjolein de Jong van het Alexander Monro Ziekenhuis, Maaike Schuurman van Borstkankervereniging Nederland (BVN), Jannie Oskam, actief lid BVN en auteur van het boek  ‘Zo gaan we het doen, over Samen beslissen bij borstkanker’ en Désirée Hairwassers, het gesprek aan over hoe het beste te beslissen na de diagnose borstkanker. Kritische vragen worden gesteld en uitspraken worden ontlokt. Marcellino staat garant voor een levendig betoog.

11.45  uur

Zaalwisseling

12.00 uur

Workshopronde 1: Wat valt er te kiezen?

A. Hormoontherapie, wel of niet?

Emine Goker,  Internist-oncoloog

Tachtig procent van de borstkankerpatiënten hebben een hormoongevoelige tumor.  Patiënten met een hormoongevoelige tumor krijgen daarom hormoontherapie, een behandeling die de effecten van uw hormoon oestrogeen tegengaat.

Hormoontherapie is nog volop in ontwikkeling. Uit onderzoek ontstaan steeds nieuwe inzichten over wat de beste samenstelling is en wanneer welke hormoontherapie gegeven moet worden. Uit de enquête van de Borstkankervereniging blijkt dat veel patiënten  met vragen rondlopen. welke bijwerkingen zijn er en wat kunt er zelf aan doen. Welke keuzes kunt u maken rondom hormoontherapie.

B. Borstreconstructie, wel of niet?

Arjen van Turnhout

Na amputatie van een of beide borsten, kun je ervoor kiezen om de borst(en) te laten reconstrueren door een plastisch chirurg. Deze reconstructie kan tijdens dezelfde operatie als de borstamputatie worden gedaan maar ook op een later moment. De keuze of, en wanneer je een borstreconstructie wilt, ligt vooral bij jou als patiënt. Geen reconstructie en een bewuste keuze om de borst niet te vervangen behoort ook tot de opties.  Hoe kies je wat het beste voor je is? Zeker op een moment dat je net de diagnose borstkanker hebt gekregen. En, mocht je de beslissing uit stellen, wanneer is dan het juiste moment. Misschien net wel weer volledig aan het werk, hoe lang ben je dan niet in staat om te werken? Dr. Arjen van Turnhout is plastisch chirurg in Tergooi en bespreekt bijna dagelijks deze ingewikkelde keuzes met zijn patiënten. Tijdens de workshop geeft Arjen van Turnhout een overzicht van de mogelijkheden en heb je alle tijd om je vragen aan hem te stellen.

Naast algemene informatie over mogelijkheden maar ook bijvoorbeeld risicofactoren, komen verschillende methoden voor borstreconstructie aan de orde. Tevens worden de voor- en nadelen besproken.

C. Nacontroles, wel of niet?

Thijs van Dalen,  oncologisch chirurg, Diaconessenhuis en UMCU

D. Late gevolgen van behandeling?

Werkgroep Late Gevolgen Borstkankervereniging

Meer mensen overleven borstkanker en leven daarna lang(er) door. Hierdoor ontdekken we steeds meer over de mogelijke gevolgen die de behandeling tegen borstkanker op lange termijn kan hebben. Soms kunnen klachten tijdens je behandeling ontstaan. Soms treden ze pas jaren na afloop van je behandeling op. Deze klachten noemen we late gevolgen. Late gevolgen kunnen je belemmeren in je dagelijks functioneren.

De expertgroep late gevolgen is al enkele jaren bezig om het bewustzijn rondom deze late gevolgen te verhogen bij patiënten en zorgverleners. In deze workshop schetsen zij kort een beeld welke late gevolgen het meeste voorkomen en wat je er zelf aan kan doen. Herkenning en erkenning.

E. Eigen regie bij Uitgezaaide Borstkanker

Marga Schrieks en Brigitte Bruin

Hoe hou je eigen regie in relatie met je omgeving als je uitgezaaide borstkanker hebt.

Als je uitgezaaide borstkanker hebt komt er veel op je af. Je omgeving reageert verschillend, met (on)begrip en wil en kan op verschillende manieren ondersteuning bieden. Niet alles past bij je en het is goed om stil te staan bij  de waarde van het contact voor jouzelf?  Zodat je niet overspoeld wordt met goedbedoeld advies en contact. Tijdens deze workshop willen we jou en eventueel je partner de gelegenheid geven hier over te praten zodat je je bewust bent van je eigen mogelijkheden en wensen om op deze manier zelf de regie te kunnen nemen in het leven met uitgezaaide borstkanker.

F. Vermoeidheid

Ongeveer 90 % van alle kankerpatiënten ervaart ernstige vermoeidheidsklachten tijdens hun behandeling. Ongeveer 25% van alle kankerpatiënten heeft een jaar na de behandeling nog last van ernstige vermoeidheidsklachten, waarbij er weinig verschillen gevonden worden in het type kanker of behandelvorm.  Vermoeidheidsklachten kunnen een grote, negatieve impact hebben op je werk, je gezin en vooral op je algehele gevoel van welzijn.

Vermoeidheid na kanker is al jaren een onderwerp van onderzoek, maar wat kun je daar uit halen voor je eigen leven? Veel  patiënten krijgen tal van goed bedoelde adviezen aangereikt door hun omgeving:  “Doe eens wat meer aan sport” tot “Neem je rust en slaap als je je moe voelt”…

Maar zijn er nu daadwerkelijk dingen aangetoond, die je het beste kunt doen om je energieniveau op te krikken? of dingen die je misschien beter niet kunt doen?

12.45 – 13.45 uur

Lunch – Auditorium, Tuinterras, Grand Café, Tuin

13.30 – 14.00 uur

14.00 – 16.45 uur

Ontvangst en registratie Middagsymposium Kanker & Arbeid – Oranjerie

Start Middagsymposium

8000 werknemers worden per jaar geconfronteerd met borstkanker. Een diagnose die je wereld op de kop zet. Niet alleen de borstkankerpatiënt, maar ook de werkgever en collega’s moeten aan de slag om er alles aan te doen dat je je werk behoudt. Klik hier voor het programma van het Middagsymposium over Kanker & Arbeid dat in combinatie met het ochtenddeel van het borstkankersymposium te volgen is.

LET OP: Als je voor de combinatie kiest met het middagsymposium Kanker & Arbeid, vervalt de keuze voor een tweede en derde workshop van het borstkankersymposium.

14.00 uur

Workshopronde 2: Je hoeft het niet alleen te doen. Wat kan je helpen?

A. Vermoeidheid

Ongeveer 90 % van alle kankerpatiënten ervaart ernstige vermoeidheidsklachten tijdens hun behandeling. Ongeveer 25% van alle kankerpatiënten heeft een jaar na de behandeling nog last van ernstige vermoeidheidsklachten, waarbij er weinig verschillen gevonden worden in het type kanker of behandelvorm.  Vermoeidheidsklachten kunnen een grote, negatieve impact hebben op je werk, je gezin en vooral op je algehele gevoel van welzijn.

Vermoeidheid na kanker is al jaren een onderwerp van onderzoek, maar wat kun je daar uit halen voor je eigen leven? Veel  patiënten krijgen tal van goed bedoelde adviezen aangereikt door hun omgeving:  “Doe eens wat meer aan sport” tot “Neem je rust en slaap als je je moe voelt”…

Maar zijn er nu daadwerkelijk dingen aangetoond, die je het beste kunt doen om je energieniveau op te krikken? of dingen die je misschien beter niet kunt doen?

B. Cognitieve re-integratie bij chemobrains, wat kan dat voor mij beteken?

Cecile Collares

Na behandeling van kanker, ondervinden veel mensen last van geheugen- en concentratieproblemen; hebben moeite met focussen en taken uitvoeren; zijn erg gevoelig voor prikkels en snel afgeleid. Hierdoor is het lastig om informatie te onthouden, teksten te begrijpen, taken te overzien en af te maken. Dit kan een forse belemmering zijn bij de terugkeer naar werk. Doordat het zo vervelend is om hiermee geconfronteerd te worden ontstaat de neiging om taken uit de weg te gaan. Door vermijdingsgedrag ontstaat er een negatieve spiraal.

Waarom cognitieve reïntegratie?
Het hervatten van werkzaamheden waarin hogere eisen worden gesteld aan de gecontroleerde aandachtsfuncties verloopt vaak moeizaam. Cognitieve reïntegratie is dan een traject waar de werkgeheugentraining wordt aangevuld met specifieke werkgerichte interventies, gericht op het optimaal participeren in werk.

Net als de fysieke conditie, kunnen we ook het brein gericht trainen om cognitieve capaciteiten te verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek naar de werkgeheugen training laat positieve resultaten zien bij mensen Chemobrein.

De  Cogmed werkgeheugen training kan een keerpunt zijn bij terugkeer naar werk. Meer informatie hierover, klik hier.

C. Hoe online instrumenten je kunnen helpen bij het maken van keuzes of het regelen van goede (na)zorg en ondersteuning.

De laatste jaren zijn er door veel verschillende organisaties en zorginstellingen online keuzehulpen en zelfregie instrumenten ontwikkeld. Allemaal met als doel om mensen die te maken krijgen met borstkanker te ondersteunen in zelfregie zodat ze weer (meer) grip ervaren op de situatie waarin ze zich bevinden. Bijvoorbeeld bij het maken van keuzes over de behandeling, het omgaan met late gevolgen van de behandeling of het zoeken en vinden van de juiste ondersteuning hierbij. De veelheid in aanbod komt het overzicht niet ten goede.

Welke instrumenten zijn er allemaal?
Wanneer gebruik je welk instrument?
Hoe betrouwbaar zijn zulke instrumenten?
Wat is goed in mijn situatie?

In deze workshop geven Maaike Schuurman en een patient advocate van BVN antwoord op deze vragen. Natuurlijk is er ook ruimte voor jouw eigen vragen.

D. Wat kan Oncocompas voor mij betekenen?

Borstkankervereniging

Kanker is voor veel mensen ingrijpend. Ook als de meeste onderzoeken en behandelingen achter de rug zijn, komen vaak nieuwe vragen naar voren. Bijvoorbeeld over vermoeidheid, angst, werk, relaties, leefstijl en financiën. Soms zijn problemen duidelijk, soms meer onder de oppervlakte.

Oncokompas kan meer inzicht en richting geven: hoe sta je ervoor en hoe kun je ook in jouw situatie leven zoals jij dat graag wilt? Een zorgvuldig samengestelde vragenlijst leidt tot een gericht advies. Hoe je bijvoorbeeld zelf nog stappen vooruit kunt zetten en met welke hulp van buitenaf je misschien verder komt.

Dit alles onder het motto: zelf als het kan, met hulp als het moet.

Benieuwd of Oncocompas iets voor jou kan betekenen, schrijf je dan in voor deze workshop.

E. Documentaire ‘Maar jij hebt kanker’

Anette Pet,  Hoofd Patiëntenzorg Helen Dowling Instituut

Kanker heb je niet alleen. Het heeft ook een grote impact op je naasten. Dieske van Reemst pakte zelf de camera en filmde het proces van haar moeder met borstkanker (Jannie Oskam). ‘Maar jij hebt kanker’ is een openhartig familieportret dat laat zien hoe iedereen in het gezin op zijn eigen manier met de ziekte om gaat, tijdens maar ook na de behandelingen. Na het bekijken van de documentaire is er ruime tijd om met elkaar het gesprek aan te gaan over de impact van kanker op het gezin.

LET OP: door de duur van deze workshop, vervalt de theepauze. Water is aanwezig tijdens de workshop.

F. Middagsymposium Kanker en Arbeid

Als je voor de combinatie kiest met het middagsymposium Kanker & Arbeid, vervalt de keuze voor een tweede en derde workshop van het borstkankersymposium i.v.m. de duur van dit onderdeel. Kies voor het ticket Borstkankersymposium in combinatie met het middagsymposium Kanker & Arbeid.

Klik hier voor het volledige programma van het middagsymposium over Kanker & Arbeid.

14.45 – 15.15 uur

Korte pauze – Tuinterras, Grand Café en zaalwisseling

15.15 uur

Workshopronde 3: Je hoeft het niet alleen te doen. Welke keuzes heb je?

A. Hormoontherapie

Inge Baas, internist-oncoloog bij het  Meander Medisch Centrum

Tachtig procent van de borstkankerpatiënten hebben een hormoongevoelige tumor.  Patiënten met een hormoongevoelige tumor krijgen daarom hormoontherapie. Wat gewoonlijk een hormoonbehandeling wordt genoemd, is eigenlijk een antihormoonbehandeling, namelijk een behandeling die de effecten van uw hormoon oestrogeen tegengaat.

Deze behandeling wordt soms als enige behandeling gegeven. In veel gevallen wordt een hormoonbehandeling echter gegeven als nabehandeling, nadat de tumor uit de borst is weggenomen of bestraald, of na chemotherapie.

Hormoontherapie is nog volop in ontwikkeling. Uit onderzoek ontstaan steeds nieuwe inzichten over wat de beste samenstelling is en wanneer welke hormoontherapie gegeven moet worden. Dacht u in eerste instantie 5 jaar pillen te slikken, tegenwoordig wordt er al gesproken over 10 jaar. Maar wat zijn de gevolgen van hormoontherapie? Uit de enquête van de Borstkankervereniging blijkt dat patiënten kampen met bijwerkingen en met vragen rondlopen. Welke keuzes kunt u maken rondom hormoontherapie.

B. Hoe pak ik mijn leven weer op?

Yess Beniers, Coach Connect bij kanker

De behandelingen zijn achter de rug.  Je bent gezond verklaard of de kanker is op de achtergrond aanwezig. En hoe ga je dan verder? Hoe pak je je dagelijkse leven weer op? Ga je verder zoals vroeger of is er toch iets veranderd. Met je partner, familie of vrienden?  Hoe ga je om met de, soms ingrijpende, late gevolgen van de behandeling? Kortom: Hoe kun je je leven weer zo waardevol mogelijk voortzetten?

Tijdens de workshop die begeleid wordt door Yess, deel je je ervaringen over hoe je omgaat met de sociale en emotionele gevolgen die kanker op je verdere leven heeft en leer je van de keuzes van de andere deelnemers.

C. Voel je beter en fitter door beweging

Voel je beter en fitter door beweging. Op naar je eigen beweegplan.

Zowel tijdens als na je behandeling kan beweging ervoor zorgen dat je je beter en fitter voelt. Des te fitter je je voelt, des te beter kun je je behandeling aan en des te groter is de kans dat het herstel goed verloopt. Toen zijn moeder borstkanker kreeg, ging Rob Westerlaken vanuit zijn ervaring als fysiotherapeut in de topsport met haar aan de slag om een bewegingsprogramma op maat voor haar samen te stellen. Aan de basis lagen de dingen die belangrijk zijn in haar leven, de dingen die haar kwaliteit van leven bepalen en waar ze weer zo fit mogelijk voor wil zijn. In deze workshop deelt Rob zijn visie en aanpak en ga je onder zijn begeleiding de eerste stappen zetten naar jouw eigen bewegingsplan.

D. Cognitieve re-integratie bij chemobrains, wat kan dat voor mij beteken?

Cecile Collares

Na behandeling van kanker, ondervinden veel mensen last van geheugen- en concentratieproblemen; hebben moeite met focussen en taken uitvoeren; zijn erg gevoelig voor prikkels en snel afgeleid. Hierdoor is het lastig om informatie te onthouden, teksten te begrijpen, taken te overzien en af te maken. Dit kan een forse belemmering zijn bij de terugkeer naar werk. Doordat het zo vervelend is om hiermee geconfronteerd te worden ontstaat de neiging om taken uit de weg te gaan. Door vermijdingsgedrag ontstaat er een negatieve spiraal.

Waarom cognitieve reïntegratie?
Het hervatten van werkzaamheden waarin hogere eisen worden gesteld aan de gecontroleerde aandachtsfuncties verloopt vaak moeizaam. Cognitieve reïntegratie is dan een traject waar de werkgeheugentraining wordt aangevuld met specifieke werkgerichte interventies, gericht op het optimaal participeren in werk.

Net als de fysieke conditie, kunnen we ook het brein gericht trainen om cognitieve capaciteiten te verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek naar de werkgeheugen training laat positieve resultaten zien bij mensen Chemobrein.

De  Cogmed werkgeheugen training kan een keerpunt zijn bij terugkeer naar werk. Meer informatie hierover, klik hier.

E. Late gevolgen na bestraling, welke behandelingen zijn er?

Onno Boonstra, Medisch Directeur Instituut Hyperbare Geneeskunde, een huidtherapeute en een lid van de expertgroep Late Gevolgen

Het doel van bestraling (radiotherapie) is om kankercellen te doden. Maar het heeft ook invloed op gezonde cellen in het gebied dat bestraald wordt. Daardoor kun je last krijgen van bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen ook maanden tot jaren na de bestraling optreden. Late gevolgen die regelmatig voorkomen zijn oa: pijn, zwelling (oedeem), verharding van het borstweefsel met soms vormverandering (fibrose) van de borst of andere plaatsen, hartproblemen.

Tijdens deze workshop zal een actief lid van de expertgroep late gevolgen kort uiteenzetten wat de nieuwe ontwikkelingen zijn (5 minuten) rondom bestraling en wat de meest voorkomende gevolgen zijn van bestraling. Daarna zal een huidtherapeut en Onno Boonstra vertellen wat zij in hun vakgebied kunnen betekenen bij bepaalde klachten.

F. Waar hebben mannen met borstkanker behoefte aan?

Tom Bootsma, onderzoeker en Frans Bon, Patient Advocate en gesprekersleider.

1 op de 150 borstkankerpatiënten is een man. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 100 mannen de diagnose borstkanker. De meeste informatie is geschreven voor vrouwen met borstkanker. Maar wat zijn nu de specifieke informatie behoeftes van mannen met borstkanker? Naar welke informatie zijn zij op zoek en welke gevolgen van de borstkanker behandeling wegen voor hen het zwaarst?

Tom Bootsma deed onderzoek naar deze vragen en in de workshop worden de belangrijkste resultaten uit zijn onderzoek gepresenteerd. Vervolgens is er ruimte om ervaringen met elkaar te delen en vragen te stellen. Gespreksleider is Frans Bon. Hij is ervaringsdeskundige en als patient advocate actief voor BVN.

Deze workshop is alleen toegankelijk voor mannen met borstkanker

16.00- 17.00 uur

Mogelijkheid tot napraten – Tuinterras, Grand -Café

Meer informatie is te vinden op de website van het Borstkankersymposium www.borstkankersymposium.nl