Activiteitenkalender

Tot en met september 2020
"Expositie schilderdocente Jantina Boelens"
Elke eerste zondag van de maand
"Bakkie Troost"
Tot en met juni 2020
"Bijeenkomsten Klimopgroep"
Elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur
"Tuinieren in onze Toon Tuin"
Elke dinsdag en donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur
"Tekenen en schilderen bij Lijn en Kleur"

Cursus Mindfulness

DEZE TRAINING GAAT VANWEGE ZIEKTE HELAAS NIET DOOR IN NOVEMBER, MAAR START IN FEBRUARI 2018.

---

In november start in ons Toon Hermans Huis een cursus mindfulness. Acht weken lang is er op woensdagavond van 19.00 uur tot 20.30 uur een training. Op 9 december is er van 10.00 uur tot 16.00 uur een stiltedag.

''Met de diagnose kanker treed je een nieuwe wereld binnen, met andere gebruiken, regels en een eigen taal. Vaak wordt er gesproken over ‘vechten’ en ‘overwinnen’, alsof je door moed te tonen de slag kunt winnen. In de praktijk heb je echter niet veel controle. Hoe ga je daarmee om? ‘Mindfulness bij kanker’ geeft handreikingen, tips en oefeningen. Het kan mensen met kanker helpen om te gaan met angst, pijn en machteloosheid en wellicht nieuwe inzichten bieden.

Mindfulness omvat eeuwenoude meditaties, inzicht gevende opdrachten (zoals over ondermij­nende gedachten), oefeningen om ons vermogen tot vriendelijkheid op te wekken, en eenvoudige bewegingsoefeningen om mild en verkennend (de grenzen van) het lichaam te ervaren. In alle oefeningen speelt de ademhaling een belangrijke rol, waarbij de aandacht rust op het natuurlijke ritme van de adembeweging in de buik, de borst of bij de neusvleugels.

Een van de eerste en belangrijkste mindfulness oefeningen is de Lichaamsverkenning. Je scant met zorgzame aandacht systematisch het gehele lichaam op prettige, onprettige en neutrale sensaties. Door deze vriendelijke, nieuwsgierige aan­ dacht kom je dichter bij je lichaam. Je leert signalen herkennen en grenzen respecteren.

Ook zijn er oefeningen waarin we voorzichtig de aandacht naar pijnsensaties toebrengen, zoals Omgaan met vervelende lichaamssensaties. Onprettige sensaties worden verkend, zorgzaam, erkennend, met zachtheid: pijn, branden, kloppen, steken, dofheid, koude, warmte. Met de adem en met geduld merken we op hoe emoties en gedachten komen en gaan. Ook verkennen we aangename lichaamssensaties: het gevoel van de voeten, warme handen, de adem. Tot slot breiden we de aandacht uit naar een wijds lichaamsbesef, waarin onplezierige en plezierige lichaamssensaties in de aandacht opkomen... en weer verdwijnen: beide zijn welkom.

Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig mindfulness beoefent minder vatbaar is voor stress, angst, pijn, depressie en woede. En dat aandacht, innerlijke rust, emotioneel evenwicht en welbevinden toenemen. Mindfulness heeft ook positieve gevolgen voor het immuunsysteem.''

Deze mindfulness training is bestemd voor (ex)-kankerpatiënten, naasten en nabestaanden.

In mei en juni hebben twee gasten, beide kankerpatiënt, deelgenomen aan deze cursus die gegeven werd door Lex Bubbers. Met plezier vertellen zij over hun ervaringen.

Voor Janny was het een eerste kennismaking met Mindfulness en had daarom nog geen verwachtingen. "Ik had een open houding. Ik zou wel zien wat er ging gebeuren. Na afloop vertelde zij docent Lex dat het haar enorm was meegevallen. "In het begin vond ze de bodyscan bijvoorbeeld nogal langdradig, maar gaandeweg verdween dat en kon ze met aandacht beter contact maken met haar lichaam en vond ze goed om stil te staan bij haar lichaam", legt Lex uit.  Janny: "Op dit moment doet ik de bodyscan nog af en toe. Als ik me opgejaagd voel, ga ik even zitten met mijn ogen dicht en ga ik met mijn aandacht naar mijn adem. Daardoor word ik weer rustig. Mindfulness is een echte aanrader."

Tjitske was een van de andere deelnemers. Ze begon net aan haar eerste kuur toen de training startte. Tjitske: "De trainingsmap en het on-line aanbod van meditaties zijn zeer professioneel en goed verzorgd door het Radboudcentrum voor mindfulness. Mindfulness is voor mij heel concreet met je aandacht naar je adem of naar je lichaam gaan, je afvragen wat er in jou zit en om je heen. Mindfulness maakt mijn geest lichter. Ik vond het ook fijn dat je tijdens de trainingen zelf je weg kunt vinden, zittend of liggend, het gaat om je aandacht." Tjitske kan deze training bij iedereen aanbevelen. Ze besluit met een citaat van Tolstoj: "Iedereen wil de wereld veranderen, maar iedereen vergeet zichzelf eerst te veranderen."

Bent u door deze ervaringen enthousiast geworden om deel te nemen aan de mindfulness training in ons Toon Hermans Huis? We starten 1 november aanstaande.

Aantal deelnemers: Ca. acht personen.

Kosten: Deze introductietraining is kosteloos.

Heeft u interesse in deze cursus? Mailt u dan naar info [at] toonhermanshuisede.nl of belt u met: 06 22 161 969.