Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 77 interviews, 2000 kilometer en 75 IPSO inloophuizen heeft Evelien van der Werff na zes weken fietsen de finish in Zwolle met vlag en wimpel gehaald. Op vrijdag 25 juni bracht zij een bezoek aan onze Toon Tuin. Burgemeester Verhulst was gekomen om Evelien te ontvangen en ook mede-initiatiefnemer van de  Toon Tuin Ellen Kampman, professor voeding en ziekte aan de WUR, was erbij.

Het was een prachtige middag, die vrijdag bij Tuinenpark De Koekelt. Onder de grote eik was onze schilderdocente samen met haar dochter en twee cursisten van Lijn en Kleur aan het schilderen. Op de gezellig gedekte tafel bij onze tuinen stonden bloemen uit eigen tuin en er waren gezonde hapjes en drankjes voor alle gasten. Er was overal aan gedacht. Onze coördinator in het Oncologisch Centrum, Ton, was naar Veenendaal gefietst om Evelien op te halen bij inloophuis Invitee. Even na tweeën arriveerden Ton en Evelien bij onze tuin. Met een applaus werd zij ontvangen.

 Na een kort welkom vertelde Evelien waarom zij deze uitdaging was aangegaan. Ze wilde het goede werk van de inloophuizen onder de aandacht brengen en zoveel mogelijk geld ophalen om de inloophuizen te ondersteunen. “Een kankertraject wordt vaak gezien als diagnose, behandeling en opstarten, maar het verwerkingsproces wordt vaak vergeten. En juist daarom zijn inloophuizen zo goed.” Tijdens haar fietstocht overhandigden alle inloophuizen een kraal aan Evelien die symbool staat voor het inloophuis. Zo ook wij. Onze vrijwilligers Ageeth en Ida hadden prachtige kralen gemaakt die onze Toon Tuin symboliseerden. Het eindresultaat is een prachtige diverse fietsketting, net zo divers als de inloophuizen. Evelien maakte in haar speech de vergelijking tussen de huizen en de kralen aan de ketting. “Het zijn 75 verschillende kralen die van binnenuit precies hetzelfde doen.”

Veel aandacht

Evelien heeft veel aandacht gekregen voor haar bijzondere fietstocht en heeft inmiddels al 17.000 euro opgehaald. Ze gaf maar liefst 77 interviews. “Dat is meer dan onze premier Mark Rutte normaal gesproken doet”, grapt Evelien. Ook is er een film gemaakt over haar fietstocht die terug te kijken is.

Finish

Bij de finish in Zwolle op 5 juli besloot Evelien dat zij ambassadeur wil worden van de IPSO inloophuizen. “Als ambassadeur kan ik nog meer herrie maken om het belangrijke werk van de inloophuizen onder de aandacht te brengen. Dit werk moet gewoon gefinancierd gaan worden door de overheid, zorgverzekeraars of ziekenhuizen. Dan kunnen alle vrijwilligers gaan doen waar ze goed in zijn: mensen ondersteunen die geraakt zijn door kanker.”  

 

Fotogallerij