Activiteitenkalender

Tot en met oktober 2020
"Expositie schilderdocente Jantina Boelens"
Elke derde vrijdag van de maand
"Kleuren voor volwassenen"
Elke eerste zondag van de maand
"Bakkie Troost"
Elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur
"Tuinieren in onze Toon Tuin"
Elke dinsdag en donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur
"Tekenen en schilderen bij Lijn en Kleur"

Samenwerking met Ziekenhuis Gelderse Vallei

12 maart 2020, de dag dat alles anders werd. Ook voor onze vrijwilligers in het Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Ineens lag hun werk  stil. Ze mochten geen kopjes koffie meer inschenken of luisterend oor zijn voor de patiënten op de dagbehandeling. We zijn nu een half jaar verder en ze kunnen niet wachten om weer aan de slag te gaan.

Daniëlla van Eden en Fenna Fleer  zijn twee van onze bijna vijftig vrijwilligers die u tegen kunt komen in het Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei. Daniëlla sinds 2015 en Fenna sinds 2018. Haarfijn voelen ze aan wat een patiënt nodig heeft. Een mint snoepje voor de keel die bij elke minuut langer in de wachtkamer droger lijkt te worden, een vriendelijk woord voor het echtpaar dat er vandaag duidelijk voor de eerste keer is of een lolly voor het kleine meisje van wie de oma zo haar chemo krijgt.

Fenna wilde altijd al graag in het ziekenhuis werken. Toen haar vaste oppasdag op haar ouder wordende kleinkinderen wegviel, schreef zij zich in voor vrijwilligerswerk. “Ik wilde graag beneden in de hal van het ziekenhuis werken, maar daar was een wachtlijst. Er waren wel vrijwilligers nodig in het Oncologisch Centrum. Oncologie? Dat was vast heel zwaar, dacht ik.” Toch hakt Fenna de knoop vrijwel gelijk door en diezelfde week begint ze aan de opleiding tot gastvrouw/-heer die gegeven werd in ons Toon Hermans Huis. “Ik voelde me gelijk thuis. Onze docent zei tijdens de opleiding zelfs tegen mij dat ik voor dit werk in de wieg ben gelegd. En dat klopt, ik vind het heerlijk om te doen. Het geeft zoveel voldoening, ik ben er echt in mijn element.”

Werken in het ziekenhuis had ook Daniëlla altijd al getrokken. Helaas werd ook zij getroffen door kanker. “Toen ik mij wat beter voelde, nam ik mij voor om vrijwilligerswerk te gaan doen. Door mijn eigen ervaringen wilde ik het liefst iets betekenen voor mensen met kanker.

Toen ik op de Vlegeldag in Bennekom de informatiekraam van het Toon Hermans Huis zag staan, greep ik mijn kans en ging ik in gesprek met een van de vrijwilligers. Na dat gesprekje wist ik het zeker, dit wilde ik gaan doen. En nu zijn we alweer vijf jaar verder.”

Omdat Daniëlla zelf kanker heeft gehad, weet zij als geen ander wat de patiënten die zij in de wachtkamer of op de dagbehandeling treft, doormaken. Dat rugzakje vol ervaring neemt zij mee naar iedere dienst.

“Soms zie je het al als iemand de lift uitkomt. Die blik van hier wil ik helemaal niet zijn, de angst. Wat is het dan fijn om er voor zo iemand te mogen zijn. De weg te wijzen, een glaasje water aan te kunnen bieden en even een praatje te maken. Zeker als iemand alleen is, wordt dat echt op prijs gesteld.

Wij dringen ons niet op, heeft iemand genoeg aan zichzelf, dan is dat natuurlijk ook goed. Dokter Baars zei het vlak voor de coronatijd nog tegen mij. Weet je wel hoeveel jullie voor ons en voor de patiënten betekenen? En hoe blij we eigenlijk met jullie zijn? Dat is toch een prachtig compliment!”

Daniëlla en Fenna zien veel van hun patiënten regelmatig terug. “Eén van hen was in maart voor haar honderdtiende behandeling immuuntherapie. Als je iemand zo vaak ziet en spreekt, krijg je vanzelf een band met elkaar. Patiënten delen hun zorgen, maar komen ook naar je toe om te vertellen dat zij een goede uitslag hebben gekregen. Zo fijn is dat!”

En toen was het 12 maart en ontvingen alle vrijwilligers van ons Toon Hermans Huis een mailtje van het ziekenhuis dat hun werk per direct stil kwam te liggen vanwege de coronamaatregelen. Een klap in het gezicht voor velen. “In een paar tellen viel alles weg”, zegt Fenna. “Logisch natuurlijk, ik heb alle begrip voor de beslissingen die genomen zijn, maar wat mis ik mijn werk. Het voelt leeg. Ik mis mijn weekritme en ik mis het om er te kunnen zijn voor anderen. Ik moet gewoon kunnen zorgen. Maar…”, besluit Fenna, “ik mag natuurlijk eigenlijk helemaal niet mopperen, want ik ben nog gezond!” 

Helaas is er op dit moment nog geen zicht op wanneer onze vrijwilligers hun werk in het Oncologisch Centrum weer kunnen hervatten. “Pas kreeg ik nog een mailtje van een van de verpleegkundigen: Ze missen ons! Als ze mij vanmiddag bellen dat ik morgen weer kan beginnen, dan ben ik er. We staan te popelen om weer te beginnen”, zegt Daniëlla.

Fenna Fleer en Daniëlla van Eden

---

De inzet van onze vrijwilligers in het Oncologisch Centrum wordt ook gemist door Ziekenhuis Gelderse Vallei. Helma van de Kuit, coördinator (HELP) vrijwilligers in het ziekenhuis, vertelt hoe het nu gaat.

“Beste vrijwilligers, nu de zorg voor patiënten met het coronavirus (covid-19) is afgenomen en waarbij we intens hopen dat dit zo mag blijven, wordt de reguliere zorg ook in Ziekenhuis Gelderse Vallei stap voor stap hervat. 

Zoals jullie al weten zijn we met een beperkte groep vrijwilligers, die voldoen aan de richtlijnen van het RIVM, weer gestart met de werkzaamheden in de centrale hal in de functie van gastvrouw/-heer. Dit tot groot genoegen van de patiënt/bezoeker en de vrijwilligers zelf. 

Daarnaast hebben we in week 31 een herstart gemaakt met de vrijwilligers die de opnames doen. Om dit te kunnen realiseren is er een oproep gedaan onder de vrijwilligers die normaal gesproken bijvoorbeeld alleen op de (verpleeg)afdelingen werkzaam zijn, zoals ook die van het Toon Hermans Huis. 

Vanuit de richtlijnen infectiepreventie kunnen we in ieder geval tot 1 oktober 2020 de werkzaamheden op de (verpleeg)afdelingen nog niet hervatten. Dat ligt aan de eisen die nu actueel zijn, zoals de 1,5 meter maatregel en zo min mogelijk bewegingen op de verschillende afdelingen en door het ziekenhuis. We zouden jullie allemaal graag willen inzetten maar dit kan alleen als het veilig en verantwoord is. We begrijpen de teleurstelling, maar hopen op jullie begrip.

Als er nieuwe mogelijkheden zijn, dan horen jullie dat meteen. 

We willen nogmaals benadrukken dat dit een tijdelijke situatie is. Als we over een tijdje weer zonder aanpassingen mogen starten, hervat iedere vrijwilliger weer zijn vertrouwde werkzaamheden.

We voelen mee met de vrijwilligers die tijdelijk niet hun vertrouwde werkzaamheden kunnen oppakken. Terwijl ze zich wel gezond, fit en er toe in staat voelen. 

De werkzaamheden die jullie normaal doen, zijn aanvullend op de reguliere zorg en van belangrijke meerwaarde voor de kwaliteit van het verblijf van de patiënt en zijn naasten. Jullie inzet wordt echt gemist. Vooral nu, in deze vreemde tijden, is de oprechte aandacht, het luisterend oor, de gesprekken en de zorg die jullie verlenen extra belangrijk. 

Van harte wens ik jullie alle goeds toe.”


---

Het Toon Hermans Huis Ede werkt samen met Ziekenhuis Gelderse Vallei door de inzet van gastvrouwen- en heren in het Oncologisch Centrum in het ziekenhuis. Onze vrijwilligers ontvangen patiënten of gaan bij hen langs op de afdeling. Zij gaan met patiënten in gesprek als zij dat wensen en geven hen de brochure van ons inloophuis waarbij ze vertellen over de activiteiten van het Toon Hermans Huis Ede.

Om het aanbod op alle gebieden zo actueel mogelijk te houden, werkt het Toon Hermans Huis Ede tevens nauw samen met in de regio bekende zorginstellingen en het Netwerk Palliatieve Zorg, regio Gelderse Vallei.

----------------------------------------------------------------------------

De Edese Post, 19 maart 2014

 

---------------------------------------------------------------------------

Dinsdag 11 maart 2014 heeft de officiële opening van het Oncologisch Centrum in de vleugel van ZGV plaatsgevonden. Commissaris van de Koning van Gelderland Cornelis Cornielje verrichtte de openingshandeling. Drijvende kracht achter de nieuwe vleugel van ZGV dr Eijo Balk werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

     

-----------------------------------------------------------------------------

4 februari 2014 Wereldkankerdag in Ziekenhuis Gelderse Vallei

Informatiestand over bijzondere kankerzorg

In Ziekenhuis Gelderse Vallei is er ter gelegenheid van Wereldkankerdag een informatiestand over bijzondere zorg bij kanker. In de hal van het oncologisch centrum, in de nieuwe vleugel van het ziekenhuis, staan zorgverleners klaar om vragen te beantwoorden. Het gaat over bijzondere, extra zorg voor patiënten met kanker, zoals psycho-sociale zorg en uiterlijke verzorging.

Op dinsdag 4 februari is het Wereldkankerdag. Internationaal zijn er vele activiteiten om over de ziekte geïnformeerd te worden. Op veel plekken staan de deuren van inloop-centra en psycho-oncologische centra open voor iedereen die, op welke manier dan ook, met kanker te maken heeft (gehad).

Psycho-sociale zorg

Het thema van Wereldkankerdag is psycho-sociale zorg en de informatiestand in het ziekenhuis is hierop ingericht. Veel patiënten met kanker ondervinden naast hun fysieke klachten ook emotionele problemen en bijvoorbeeld angst, stress of depressieve gevoelens. In verschillende fasen van de ziekte en behandeling doen zich verschillende psycho-sociale problemen voor. Begeleiding en zorg van een medisch psycholoog of gespecialiseerde verpleegkundige kunnen dan helpen.

Kom naar de informatiestand

Op dinsdag 4 februari van 10.00 tot 14.00 uur zijn een psycholoog en een verpleegkundig consulent aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Bij de stand is ook een schoonheidsspecialiste aanwezig. Zij geeft tips en adviezen voor de uiterlijke verzorging tijdens de behandeling van kanker. Soms kan iemands uiterlijk behoorlijk veranderen door de ziekte zelf of door de behandeling. De ervaring leert dat een goed verzorgd uiterlijk patiënten vaak een beter gevoel geeft.

---------------------------------------------------------------------------

Opening polikliniek en dagbehandeling Oncologie.

Ede, 2 december 2013

Vandaag heeft de opening van de polikliniek en de dagbehandeling Oncolgie in de nieuwe vleugel van Ziekenhuis Gelderse Vallei plaatsgevonden. Zorgmanager Petra Edelman: "In het Oncologisch Centrum staat niet het specialisme maar de patiënt centraal."

 

----------------------------------------

De Gelderlander, 23 november 2013. Onze gastvrouw in ZGV Gera Kroeze staat met een interview in de krant

-----------------------------------------------------------------------------

Vrijwilligers THHE maken kennis met Ziekenhuis Gelderse Vallei

Ede, 30 oktober 2013

Alweer bijna een jaar geleden is het Toon Hermans Huis Ede begonnen met het werven van vrijwilligers zodat we, net als in ons Toon Hermans Huis zelf, ook in het nieuwe Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) voor u aanwezig kunnen zijn.  Op woensdag 30 oktober 2013 was het eindelijk zover.

Bijna alle nieuwe vrijwilligers van ons Toon Hermans Huis, zo’n 45 dames en 1 heer, mochten een kijkje nemen op hun toekomstige werkplek. Nadat we in de grote nieuwe hal van het ziekenhuis hadden verzameld namen we de lift naar de eerste verdieping waar onze vrijwilligers werden ontvangen met koffie, thee en een koekje.

Petra Edelman, zorgmanager ZGV, heette allen welkom. Zij gaf tekst en uitleg over hoe zij de toekomstige werkzaamheden van de vrijwilligers ziet. Zij vertelde ook dat het ziekenhuis heel trots is op het nieuwe Oncologisch Centrum. Het zou wennen worden voor eenieder, niet alleen voor de nieuwe vrijwilligers maar ook voor het personeel van het ziekenhuis dat er gaat werken. Tevens maakten we kennis met Marieke Hartsuiker, de coördinator van alle vrijwilligers ZGV.

In een korte vragensessie bleek dat er nog  niet op elke vraag een antwoord was.  De eerste tijd zal eenieder zijn plekje en zijn bezigheden moeten vinden.

Met een rondleiding door het nieuwe centrum, kleurstelling wit met paarse accenten en veel glas, werd de kennismaking met de nieuwe werkplek afgesloten.