Activiteitenkalender

Vanaf heden
"Expositie Henrike van de Kraats"
Elke derde vrijdag van de maand
"Kleuren voor volwassenen"
Elke eerste zondag van de maand
"Bakkie Troost"
Elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur
"Tuinieren in onze Toon Tuin"
Elke dinsdag en donderdag van 13.30 uur tot 15.30 uur
"Tekenen en schilderen bij Lijn en Kleur"

Tuinieren in onze Toon Tuin

Elke woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur

Onze Toon Tuin heeft in december en januari winterstop.

---

Wij tuinieren elke woensdagmiddag vanaf 13.30 uur bij Tuinenpark De Koekelt aan de Inschoterweg in Ede. Onze tuin is zelfs groter geworden, want we hebben er dit voorjaar 100 vierkante meter bijgekregen. Op dit moment zijn we onze tuin aan het herschikken.

70 vierkante meter is voor de kweekbakken en het kasje en 50 vierkante meter verandert in het voorjaar in een pluktuin vol bloemen. De laatste 100 vierkante meter wordt gebruikt voor vollegrondsteelt. Lijkt het u leuk om samen met ons te tuinieren? We zijn er elke woensdag van 13.30 uur tot 16.00 uur.

---

Onze Toon Tuin in De Kruiwagen, het verenigingsmagazine van de Vereniging Amateur Tuinders.

---

Green fingers, big hearts

Onze Toon Tuin heeft ook regelmatig de interesse van mensen buiten Ede. Deze zomer ontvingen wij een mail van Sara Coningsby, huisarts in Amsterdam. Zij is bezig met een opleiding tot palliatieve zorgarts en wil in november een presentatie houden over therapeutisch tuinieren  voor mensen met kanker. Bij haar speurtocht op internet kwam zij een artikel tegen over onze Toon Tuin. Sara, van oorsprong Engelse en gek op tuinieren, wilde graag een keer op bezoek komen. Zo gezegd zo gedaan. Op woensdag 12 augustus kwam Sara naar Ede en schreef ook nog eens een prachtig verslag over haar bezoek. Bedankt voor je interesse, Sara!

“Het was 33 graden in de schaduw onder de grote eik en we zaten keurig in een kring van plastic stoelen op 1,5 meter afstand van elkaar met warme koffie en koele blikjes fris voor de dorst. Ik was uit Amsterdam naar Tuinencomplex de Koekelt in Ede gereden voor een gesprek met de tuinders van de Toon Tuin (die in normale weersomstandigheden om 13:30-16:00 uur aan het werken zijn) en wat een ontvangst! Wegens de hitte waren zij allemaal in de koele ochtend naar de tuin gekomen om te spitten, wieden, sproeien en oogsten en alsnog om 14:00 uur teruggekomen naar de tuin om mij te vertellen over hun ervaringen met tuinieren op de Toon Tuin.

Ik ben een huisarts in een buitenwijk van Amsterdam en ben bezig met de kaderopleiding palliatieve zorg. Geïnspireerd door het boek van Susan Stuart -Smit (een Britse psychiater) “Tuineren voor de Geest” en door de soelaas en rust die ik ervoer in mijn eigen tuin tijdens de corona pandemie, wilde ik iets meer ontdekken over therapeutisch tuineren in Nederland, met name voor kankerpatiënten. Zo kwam ik op de naam van de Toon Tuin.

De coördinator van het project, Cees van den Heijkant, en oncoloog en bestuurslid van het Toon Hermans Huis in Ede, Eijo Balk, vertelden over het opstarten van het project in 2017. Na een inspirerende lezing over therapeutisch tuinieren van Ellen Kampman, hoogleraar voeding en ziekte in Wageningen, heeft een aantal mensen van het Toon Hermans Huis het initiatief genomen om een ‘healing gardens’-project op te richten waarbij (ex)kankerpatiënten wekelijks bij elkaar komen om te tuinieren. De middag begint met een kopje koffie en er is gelegenheid om bij te praten over het leven buiten de tuin. Dan gaan ze aan het werk. Er wordt serieus getuinierd. Stevige boerenkool, grote trossen tomaten en geurende kruiden getuigen hiervan. Dit jaar is er een kleine kas bij gekomen. Hierin staat een magnifieke komkommerplant waarvan al 51 komkommers zijn geoogst.

Een zaaiplan is dit jaar opgesteld door Koos, een van de vrijwilligers die veel tuinervaring heeft. Er is ook een schema gemaakt voor teeltwisseling en een rooster voor elke avond sproeien als het droog is. Begin 2020 is er een derde stuk grond bij gekomen, nu 220 m2 in totaal. Hierop wordt dit jaar een pluktuin gezaaid en ik begrijp dat het allemaal zo snel groeide dat het moeilijk was om de bloemen van het onkruid te onderscheiden.

Drie vrijwilligers die tuinervaring hebben en het zware werk uitvoeren werken samen met zes deelnemers die kanker hebben (gehad).  Hoge bedden voor zaaien en verspenen, brede paden en aangepast gereedschap helpen de deelnemers een actieve rol te spelen. Het is al langer bekend dat tuinieren een gezonde bezigheid is.  De Toon Tuin is hiervan het levende bewijs. Alle deelnemers vertelden enthousiast over het project en hun oogsten die aan het eind van elke woensdag naar huis genomen worden. In de toekomst wordt een kookworkshop met zelfgekweekt eten gepland.

Samen met de universiteit van Wageningen wordt nu precies onderzocht wat het effect van tuinieren op de gezondheid is.

Maar ik vermoed dat de belangrijkste winsten waarschijnlijk niet meetbaar zijn.  Het helend effect van samen zijn in de buitenlucht met steun van lotgenoten en het wroeten in de aarde, omringd door groen, zijn dingen die je in contact met de natuur en de cycliciteit van het leven brengen.

Een van de deelnemers van het project gaf mij een A4’tje met een stuk waarin zij schreef waarom zij lid is van de Toon Tuin. De laatste zin vond ik ontroerend.

Als ik bezig was het pad (door de bloementuin) gangbaar te maken, denk ik het is net als leven met uitgezaaide kanker. Het lijkt alsof er geen weg is, maar als je goed kijkt is er een weg en er zijn altijd mensen die je verder willen helpen.

Ik ging naar huis met bewondering voor het project en komkommer nummer 52, die dezelfde dag in de salade ging. Het was verrukkelijk.”

---

Ook in deze tijd wordt er wekelijks door onze gasten op een veilige afstand met elkaar in onze moestuin gewerkt. We verdelen de werkzaamheden en beschikbare grond zodat er altijd enkele mensen aan het werk kunnen. “Sinds het begin van dit seizoen  hebben we er een extra tuin bij gekregen waar inmiddels een flinke berg werk is verzet”, vertelt coördinator Cees van den Heijkant.

Nog net voor corona ons land bereikte, kregen wij bezoek van Mara Douma. Mara is medewerker Gezondheidsvoorlichting bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. In onze Toon Tuin interviewde Mara onze coördinator Cees, gast Janny en hoogleraar voedingsleer Ellen Kampman van de Wageningen Universiteit die speciaal voor deze gelegenheid naar de Koekelt was gekomen. 

Hier leest u alvast het hele interview dat in juni in het magazine Samen gezonder leven en op de website wereldkankeronderzoekfonds.nl verschijnt.  Bedankt voor deze aandacht Mara!

 

---

Vrijdag 15 november 2019 mochten wij op de inspiratiedag van IPSO ons pareltje Toon Tuin presenteren. Speciaal voor deze gelegenheid is een filmpje gemaakt. Hierin komen leerstoelhouder Voeding en Ziekte van de WUR en mede-initiatiefneemster van de Toon Tuin Ellen Kampman, deelneemster Jannie Melis en coördinator Cees van den Heijkant aan het woord. Bent u nieuwsgierig? Klik op onderstaande link en geniet!

https://www.youtube.com/watch?v=cL4Dnm6bJFI

---

Een woensdagmiddag in de Toon Tuin begint om 13.30 uur met een kopje koffie in clubhuis ‘t Veldhuus. We maken samen plannen voor de inrichting van onze tuin en dan gaan we om 14.00 uur van start.

Bent u geraakt door kanker en lijkt het u ook leuk om lekker buiten aan een gezonde leefstijl te werken? Helpende handen zijn welkom!

Meedoen kost niets.

---

Bezoek van Ellen Kampman, professor voeding en ziekten WUR

Het was precies zo als Cees eerder heel beeldend en ontroerend beschreven had: achter een krachtige eik met een gezellig terras, verscholen tussen het groen, een paradijselijke plek met rijpe tomaten in de kas, enorme courgettes, prachtige prei, sla, snijbiet, bloeiende aardperen en dahlia’s, bakken op ooghoogte vol met kruiden, een keurig opgeruimde stevige schuur met twee kleurige naamplaatjes in hartvorm: ‘Toon’ ‘Tuin’.

Op een warme zonnige dag in augustus mocht ik hier zijn, samen met mijn man, rondgeleid door Cees ‘Toon Tuin’ Van den Heijkant en Eijo ‘Toon Hermans Huis’  Balk. We werden bijgepraat door de mensen die in deze tuin aan het werk waren en deze plek zo mooi wisten te maken. We hoorden over schema’s, plannen, droogte, een nieuw bewateringssysteem, de buren, mogelijke uitbreiding, en werden geraakt door de bezieling, rust en veerkracht. Het was zoals ik de uitspraak van Audrey Hepburn heb gelezen: “To plant a garden is to believe in tomorrow.” Een morgen met veel zon, af en toe een buitje, met enthousiasme en kracht., Wij reden met heerlijke tomaten en een kop vol mooie beelden en sterke mensen weer terug naar Wageningen. Dank jullie wel mensen van de Toon Tuin!

Ellen Kampman, 7 augustus 2019


   

---

De Gelderlander 30 april 2019:

 

---

Tijdens en na een behandeling van kanker is het belangrijk zo gezond mogelijk te leven. Voldoende (buiten) bewegen en veel groente en fruit eten helpen daarbij. Een gezonde levensstijl volhouden kan moeilijk zijn, helemaal als je kanker hebt (gehad) en daarom hebben wij speciaal voor mensen met kanker en hun naasten Toon Tuin geïntroduceerd.

Elke woensdagmiddag wordt er van 14.00 uur tot 16.00 uur onder begeleiding van geschoolde vrijwilligers getuinierd bij Tuinenpark De Koekelt aan de Inschoterweg 1 in Ede. Dus lijkt het u leuk om op een prettige manier te werken aan een gezonde leefstijl? U bent van harte uitgenodigd om mee te doen. Omdat het een pilot betreft zijn hier geen kosten aan verbonden.

    

 

   

---

Een ochtend in de moestuin

Het is 10 uur in de ochtend als ik arriveer bij Tuinenpark De Koekelt. Vriendelijk word ik begroet. “Goedemorgen, ben jij ook van het Toon Hermans Huis?” “Ja dat klopt, ik kom eens kijken. Door de verhalen die ik in ons inloophuis gehoord heb, ben ik nieuwsgierig geworden naar de Toon Tuin.”

Er is al een groepje gasten en vrijwilligers aanwezig. Niet iedereen is er vandaag. “Werk en een bezoek aan het ziekenhuis”, verklaart één van de vrijwilligers hun afwezigheid.

Het is warm geweest, maar de tuin staat er mooi bij.  Elke avond is er even gesproeid. De tomatenplanten in de kweektunnel zijn hard gegroeid. Cees knipt er een paar tomaten af. “Deze moet je echt proeven, zo heb je ze nog nooit gegeten.” Ik neem er graag een paar mee naar huis. “Kropje sla erbij”, vraagt Jaap terwijl hij naar de kweektafel loopt. Ondertussen zit Kees op zijn knieën bij de wortels. Hij heeft ze eigenlijk wat te dicht op elkaar gezet en moet ze nu wat uitdunnen.

Janny heeft net aan de kweektafel gewerkt en haar krukje nu bij de boontjes gezet. Voorover leunen gaat niet zo goed, maar zittend op een krukje gaat het prima. Er wordt een half uurtje lekker in de moestuin gewerkt en dan is het tijd voor koffie in Clubhuis ’t Veldhuus.

Ook andere tuinders sluiten aan en er wordt gezellig gekletst. Er is interesse in elkaar, maar het gaat echt niet alleen over ziek zijn. Er worden onderling tips uitgewisseld. Iemand weet nog een lekker recept voor een courgettesoep en een ander vertelt hoe lekker postelein, dat ook nog eens een bron van omega-3 onverzadigde vetzuren is, in de stamppot is. “Of je trekt er heel eenvoudig soep van of verwerkt het rauw in een salade.”

De koffie is op. Heel gezellig natuurlijk dat geklets, maar er moet tenslotte ook nog gewerkt worden, dus de tuinders gaan terug naar hun moestuin. Ik neem afscheid, maar kom zeker terug. Boodschappen doen is niet nodig vandaag.

Vanavond eten we boontjes en sla met tomaat, hartstikke vers uit eigen tuin.

 

       

---

Tuinieren op doktersvoorschrift 

Iedereen die weleens tuiniert weet het: het is gezond, en niet zo’n beetje ook. Al rol je net uit een overvolle trein of heb je uren file gereden – na even wat plantjes opbinden, onkruid wieden of iets oogsten voor het eten ben je die treinvertraging of ‘verkeershufter’ alweer vergeten. Het is niet voor niets dat uitspraken als ‘gardening is like therapy, and you get tomatoes’ populair zijn. Maar tuinieren is niet alleen goed voor onze gemoedstoestand: het betekent een ideale combinatie van frisse buitenlucht, zonlicht (waardoor vitamine D wordt aangemaakt), beweging, en het gebruik van de fijne motoriek en het geheugen – wat voor ouderen heel belangrijk is om te blijven oefenen. Denk maar eens aan het verspenen van al die zaailingen in het voorjaar, of het onthouden van talloze plantnamen. Dit vraagt om een verfijnde aanpak en een getraind brein.

Werk je in een moestuin dan is een gezonde oogst een heel groot bijkomend voordeel. Uit de tuin oogsten betekent niet alleen meer groente, fruit en kruiden eten; ook is eigen oogst mogelijk gezonder dan het haastig opgekweekte equivalent uit de supermarkt. 

De voordelen van tuinieren lijken dus overduidelijk. Het is daarom opvallend dat het tot voor kort een beperkte rol speelde in de gezondheidszorg. Hier lijkt verandering in te komen, nu universiteiten en zorgverleners de fysieke en mentale voordelen van tuinieren lijken te onderkennen en inzetten.

Tuinieren als medicijn

In Groot Brittannië speelt de National Health Service(NHS) een voortrekkersrol bij het inzetten van tuinieren in de zorg. Hier kan het zomaar zijn dat de dokter bij klachten zoals depressie, angst, overgewicht of revalidatie, adviseert te tuinieren. Een rapport verschenen in mei 2017, gesteund door het Britse ‘National Garden Scheme’, concludeert dat de voordelen van tuinieren voor de gezondheid legio zijn, met reductie van depressieve gevoelens en angst, en een verbetert sociaal functioneren en fysieke gezondheid als belangrijkste wapenfeiten. De Royal Horticultural Society (RHS), blij met het onderkennen van tuinieren als mogelijk medicijn, zorgde ervoor dat dit aan niemand voorbij kon gaan. Tijdens de Chelsea Flower Show van afgelopen jaar werkte zij nauw samen met de NHS om tuinieren te promoten als middel voor gezondheid, geluk en welzijn. Een winnende showtuin uit de Chelsea Flower Show, genaamd ‘Feel Good Garden’, liet zien hoe een tuin een belangrijke ruimte kan zijn voor revalidatie en ontspanning. 

De RHS verstrekt nu actief advies en materiaal aan zorgverleners zodat tuinieren als medicijn in de praktijk kan worden gebracht. En gelukkig wordt er ook in Nederland serieus gekeken naar de mogelijke rol van tuinieren bij zorgverlening. 

Tuinieren bij kanker 

Onderzoek naar de preventie van kanker is alom vertegenwoordigd, maar wat als je het al hebt? Kankerpatiënten – alsmede mensen herstellend van kanker – kampen vaak met veel klachten. Onder andere vermoeidheid, depressie, en spierverlies tijdens en na behandeling maken het heel moeilijk om de draad weer op te pakken na wat toch al een slopende periode is. Binnen de zorg wordt al jaren geworsteld met dit probleem, en een eenzijdige oplossing lijkt er niet te zijn. Binnen deze context is er binnen de Wageningen Universiteit (WUR) een onderzoek gestart om kankerpatiënten te ondersteunen bij herstel of tijdens zware trajecten als chemotherapie en bestraling. 

Dit initiatief komt van Hoogleraar Ellen Kampman, die al 30 jaar aan kankeronderzoek doet. Ze wilde nu echt iets veranderen in de zorg. Ellen is daarom trekker van het project met de passende titel ‘Healing Gardens’. De inspiratie voor dit project komt uit eigen ervaring: zelf heeft ze een moestuin op een volkstuincomplex waar ze na haar drukke baan in werkt. Ze voelt hier al jaren de heilzame werking die tuinieren heeft. Hoe druk haar dag ook was, na een tijdje tuinieren en het zien zakken van de zon stapt ze weer fluitend op de fiets naar huis. En met al die gezonde oogst wordt heerlijk gekookt en dus ook nog gezond gegeten. Spelend met het idee dit te onderbouwen met gedegen wetenschappelijk onderzoek, zette ze een samenwerkingsverband op dat resulteerde in een inspirerende pilot: in Almere werd in april 2017 de eerste ‘Healing Garden’ geopend. Op het terrein van ’t Parkhuijs, een inloopcentrum voor (ex)kankerpatiënten in Almere, ging een groepje mensen tot oktober van dat jaar tijdens en na hun zware behandeling tegen kanker, onder begeleiding van twee professionals aan het werk met moestuinbakken. De studie richtte zich op de effecten van tuinieren op iemands leefstijl en welbevinden, waarbij factoren zoals beweging, groente- en fruitinname, en vitamine D opname een belangrijke rol speelden. Misschien nog wel meer inspirerend aan dit project is de steun die lotgenoten aan elkaar hadden. Door juist niet te veel aan te dringen op onderling contact vonden mensen elkaar des te meer. Door praktisch samen te werken in de tuin, te bespreken wat te doen met al die oogst en samen te koken, werd een band geschept die als basis diende voor de meer heftige gesprekken over een gedeelde ziekte-ervaring. 

Door middel van focusgroepen werd bijgehouden of ook de gemoedstoestand van de tuiniers erop vooruitging. Professor Kampman is blij, maar zeker niet verrast dat het team kon stellen dat dit zo lijkt te zijn. “Er zijn talloze programma’s bij ziekenhuizen waarbij kankerpatiënten worden gestimuleerd om meer te bewegen en gezond te eten. Het probleem is dat het ziekenhuis de allerlaatste omgeving is waar mensen op dat moment willen zijn. Het is te veel gekoppeld aan ziekte en stress en kan daardoor niet voor iedereen ook een plek van herstel zijn.” Ook de steriele omgeving van een sportschool past niet iedereen. Dat iemand niet ineens stampende muziek en allerhande fitnessapparatuur op prijs kan stellen na een periode van ziekte – ondanks de noodzaak van meer beweging – zullen de lezers van dit blad bijvoorbeeld goed begrijpen. “Wij kunnen hier helpen”, zegt Ellen Kampman. “Buiten zijn, iets planten en hoopvol zijn voor het resultaat is zoiets wezenlijks, daar kan eigenlijk niets tegenop. Juist wanneer het vreselijk tegenzit, is het ontzettend knap en belangrijk om vooruit te kunnen plannen.”

‘To plant a garden is to believe in tomorrow’

‘To plant a garden is to believe in tomorrow’, ooit uitgesproken door Audrey Hepburn, zou de lijfspreuk van Healing Gardens kunnen zijn. Wat zou het mooi zijn als het project van professor Kampman alleen maar de eerste fase is in een grootser initiatief, en de toekomst lijkt er goed uit te zien. Het ‘Toon Hermans Huis Ede’ is er voor mensen met kanker, hun gezinsleden en verzorgers. Zij hebben in samenwerking met Healing Gardens en de WUR uitvoering gegeven aan het project. Wekelijks wordt er samen met lotgenoten onder begeleiding van geschoolde vrijwilligers getuinierd bij Tuinenpark De Koekelt in Ede, onder de noemer ‘Toon Tuin’. Het blijkt een groot succes. Er is interesse in elkaar, maar het gaat echt niet alleen over ziek zijn. Er heerst een ontspannen saamhorigheid, en er worden onderling tips uitgewisseld. Iemand weet bijvoorbeeld nog een lekker recept voor een courgettesoep en een ander vertelt hoe lekker postelein, dat ook nog eens een bron van omega-3 onverzadigde vetzuren is, in de stamppot is. 

Er wordt al onderzocht waar in Nederland nog meer Healing Gardens kunnen komen. Een volgende stap zou kunnen zijn de medicinale werking van kruiden in acht te nemen. Valeriaan tegen slecht slapen, citroenmelisse tegen stress, de mogelijkheden zijn eindeloos. Met het zelf kweken van deze ‘natuurlijke medicijnen’ kunnen patiënten dezelfde positieve effecten ervaren die in het project van Kampman zijn vastgesteld, naast de verlichting die de planten zelf met zich meebrengen. En er zijn nog andere mogelijkheden waarop de helende werking van tuinieren kan worden ingezet. Zo worden, alsof het nog niet erg genoeg is, tijdens de zware behandeling die kankerpatiënten ondergaan, reuk en smaak aangetast. Het gebruik van geurplanten zou dit op een therapeutische manier weer kunnen stimuleren – denk aan het aanraken van geurige kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm. Door te planten in verhoogde bedden waarop gezeten kan worden, is iemand direct omgeven door planten. Dit maakt het niet alleen mogelijk voor mensen met een beperking toch te kunnen tuinieren, ook is zo omringd zijn door de natuur in al haar geuren, kleuren, schoonheid en gezoem, heel rustgevend. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Het initiatief in Almere en Ede zijn een goede start, maar er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig om nog beter in kaart te brengen hoe tuinieren kan helpen tijdens en na de strijd tegen kanker. Met het opzetten van meer Healing Gardens kan het zomaar zijn dat in de toekomst doorgewinterde tuiniers hard nodig zullen zijn. Misschien dat de lezers van Gardeners World hier een uitkomst kunnen bieden, want wie begrijpt beter hoe helend tuinieren is, dan wij tuiniers?

 

Wees gerust

je weet het van tevoren

blijheid wordt

uit droefnis geboren

en uit het zand

ontspringt de held're bron

in elke regendruppel

zit 'n vonkje zon.        

 

Toon Hermans 

 

Info: 

Toon tuin: Elke woensdagmiddag wordt er van 14.00 uur tot 16.00 uur samen getuinierd bij Tuinenpark De Koekelt aan de Inschoterweg 1 in Ede. 

Meer informatie? http://www.toonhermanshuisede.nl/ 

www.healinggardens.nl 

 

Bovenstaand artikel is geschreven door Anne Wieggers en in november 2018 verschenen in het magazine Gardeners' World.