Overslaan en naar de inhoud gaan

In ons Toon Hermans Huis organiseren wij donderdag 9 juni aanstaande een thema-avond Kanker in het gezin. Deze avond wordt verzorgd door Arrien van Prooijen, specialistisch verpleegkundige en docent verpleegkunde in diverse vakgebieden, waaronder de oncologie en palliatieve zorg. We starten om 20.00 uur.

In deze lezing kijkt Arrien samen met u naar de gevolgen wanneer kanker je gezin en je kinderen treft. "Dit kijken wil ik doen vanuit een perspectief van hoop, zingeving en verrijking", zegt Arrien. "Er vindt namelijk een hertaxatie plaats en de waardes in je leven komen meer in beeld dan ooit tevoren."

Hoe geef je als gezin betekenis aan deze nieuwe situatie. Kanker heb je niet alleen, kanker heb je met elkaar. Het nestelt zich diep in alle haarvaten van het netwerk en het systeem. Eerst overleven met elkaar en dan komt het besef. Maar wat is er dan gebeurd? Alles voelt anders. Durf je dat te delen met elkaar? Arrien vertelt haar verhaal vanuit de Contextuele Benadering van de Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi Nagy, aan de hand van de volgende punten:

1.Kanker in het gezin: vanuit een wetenschappelijke beschouwing naar de praktijk van alledag.

2.Kinderrouw: de gevolgen voor de kinderen: ‘wie zorg er nu voor mij’?

3.Kinderzorgen: de effecten van loyaliteiten: ‘het zorgende kind’, onzichtbaar zorgdragen.

4.Kindergeheimen: heimelijkheid of openheid?

5.Dialoog en verbondenheid: Hoe blijf je verbonden met elkaar?

Als kanker je gezin treft heeft elk gezinslid zijn eigen verhaal en elk kind heeft zijn eigen verdriet. Het grootste cadeau wat je (later) als ouders je kind kunt geven is de erkenning van de geleden pijn.

Voor meer informatie www.arrienvanprooijen.nl Master thesis: kanker in het gezin.

Donderdag 9 juni is de inloop vanaf 19.30 uur. We starten om 20.00 uur. Aanmelden is gewenst, de toegang is gratis. 

---

Meer over Arrien van Prooijen:

"Sinds 1988 ben ik werkzaam in de gezondheidszorg als specialistisch verpleegkundige en docent verpleegkunde in diverse vakgebieden, waaronder de oncologie en palliatieve zorg.

Naast medische kennis in deze vakgebieden, verkregen door de specialistische opleidingen in Academische Centra, heb ik zicht op processen die zich afspelen binnen de verpleegkunde en de verschillende zorggebieden. Ik ben auteur van drie studieboeken die sinds 1999 gebruikt worden in vakopleidingen tot verpleegkundige en/of verzorgende. Na mijn lerarenopleiding heb ik veel onderwijskundige activiteiten ontwikkeld. 

Ik heb 30 jaar gewerkt in het ziekenhuis de Gelderse Vallei als Oncologieverpleegkundige en Spoedeisend hulp-verpleegkundige. Sinds 2009 ben ik werkzaam voor de stichting Care for cancer en begeleid ik mensen met kanker. Om meer kennis te verkrijgen over de processen die zich voltrekken als kanker je leven treft heb ik een Master gedaan in de Contextuele benadering en aansluitend de specialisatie tot Contextueel therapeut. Ik heb onderzoek gedaan naar de gevolgen van kanker in het gezin en de meerwaarde van de concepten van de Contextuele benadering. Recent heb ik aan de Universiteit van Leuven de opleiding tot Rouw en Verlieskundige afgerond.

Naast de begeleiding van mensen met kanker voor Care for cancer- Allerzorg, werk ik als docent aan de Hogeschool in Ede, ik ben ontwikkelaar en examinator van de Post HBO Palliatieve zorg waar de Contextuele benadering en Rouw en Verlieskunde een belangrijk onderdeel in zijn. Deze opleiding wordt gegeven in Ede en in Dordrecht. Daarnaast werk ik als docent voor de Specialisatie Oncologie aan de Radboud zorgacademie te Nijmegen en ben ik spreker op diverse congressen.

Naast mijn werk ben ik moeder van drie dochter, partner en operazangeres van het GOOG het opera en theaterkoor van Gelderland."