Overslaan en naar de inhoud gaan

Op 7 oktober mochten we een vier Hongaren in ons inloopcentrum ontvangen. De delegatie bestond uit ervaringsdeskundigen, 3 dames die zelf kanker hebben (gehad) en een directeur van het hospice. Zij waren zeer geïnteresseerd in onze visie en hoe we deze proberen te realiseren. De Toon Tuin en het buddyproject waren een eyeopener. Ook hebben gastvrouw Ida en gast en buddy Carla verteld wat het Toon Hermans Huis voor hen betekent.

De Hongaren vertelden dat de oncologische zorg in Hongarije niet goed is geregeld. Zij kunnen hiervoor niet terecht in hun eigen streekziekenhuis in Gödölö. Daarvoor moeten ze naar Boedapest. Psychosociale zorg is er niet en wordt echt gemist. Een van de dames was in Gödölö enkele jaren geleden begonnen met activiteiten vanuit een heel klein kantoortje. Zo verspreiden zij de stickers “Geef je glimlach door”.  En ze hebben nu een tentoonstelling georganiseerd van foto’s waarbij ex-kankerpatiënten een foto laten zien uit de periode waarin ze volop in behandeling zijn.

De directeur van het hospice vertelde dat zij werken vanuit heel de mens. De laatste levensfase is meer dan doodgaan, zowel voor de patiënt als voor zijn of haar omgeving. Daaraan proberen zij in het hospice een bijdrage te leveren. 

Het was een heel bijzondere ontmoeting waarin we -ondanks de taalbarrière- veel herkenden, elkaar begrepen en emoties konden delen.

.

Standard (Afbeelding)