Overslaan en naar de inhoud gaan
Toon Hermans Huis Ede

Mantelzorg is onbetaald, maar zeker niet zonder kosten. Er zijn een paar mantelzorgvergoedingen beschikbaar.

Vergoedingen vanuit de zorgverzekering. Denk aan een mantelzorgcursus, hulp van een mantelzorgmakelaar, vervangende mantelzorg (als u tijdelijk ziek/afwezig bent), maar ook aan ergotherapie en psychologische hulp
Dubbele kinderbijslag. In geval van intensieve zorg voor uw kind wat ouder is dan 3 jaar en bij u in huis woont. Aanvragen en meer informatie staat op de site van de SVB.
Betaling uit een persoonsgebonden budget (PGB). Degene voor wie u zorgt, kan een PGB aanvragen en daaruit de mantelzorger betalen als zorgverlener door de hulp die geïndiceerd is. 
Reiskostenvergoeding. Ondanks dat veel mantelzorgers te maken hebben met reiskosten, is hier geen algemene vergoeding voor. Soms bieden gemeenten een tegemoetkoming of kunt u een deel van de kosten aftrekken bij je belastingaangifte.
Gemaakte zorgkosten. Sommige zorgkosten kunt u aftrekken van de belasting. Zie daarvoor de pagina van de belastingdienst.

Mantelzorgwaardering aanvragen

Degene voor wie u zorgt kan voor u een waardering aanvragen bij de gemeente Ede van €100. Ook als deze persoon in een instelling woont. Meer informatie en aanvragen kan op de site van de gemeente Ede. Dit bedrag is geen vergoeding voor gemaakte kosten, maar een blijk van waardering. Het is een cadeautje, waar u wat leuks mee mag doen.

Huishoudelijke hulp voor mantelzorgers

De gemeente Ede biedt mantelzorgers 2 uur hulp per week in het huishouden aan die (te) veel op hun bordje hebben. De huishoudelijke hulp is voor één jaar lang en bedoeld als praktische steun. Er komt iemand die een taak uit handen neemt, zodat u wat ruimte en tijd krijgt. In het begin kunt u deze tijd gebruiken om wat tot rust te komen. Op den duur gaat u samen met een burgercoach van Malkander aan de slag om te bWilt u weten of u in aanmerking komt voor hulp in het huishouden? Beantwoord dan de vragen in het formulier op de site van de gemeente Ede. U heeft hierbij uw DigiD nodig.edenken of er andere hulp gevonden kan worden, voor wanneer de huishoudelijke hulp stopt. Dit kan een regeling op het werk zijn, of een bijeenkomst met familieleden om af te spreken wie er kan helpen om te voorkomen dat de zorg weer teveel wordt. Soms helpt het om een (andere) indicatie aan te vragen bij de WMO of WLZ. Ook kan de zorgverzekeraar hulp bieden. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor hulp in het huishouden? Beantwoord dan de vragen in het formulier op de site van de gemeente Ede. U heeft hierbij uw DigiD nodig.

Bron: https://www.malkander-ede.nl/mantelzorg/mantelzorg-vergoeding.aspx