Overslaan en naar de inhoud gaan

In ons Toon Hermans Huis werken alleen maar vrijwilligers. Zij zetten zich met hart en ziel op allerlei gebied in. Koos Kortenoeven is één van hen. Hij is nu bijna twee jaar vrijwilliger in onze Toon Tuin. Koos beantwoordt drie vragen.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Ongeveer twee jaar geleden vroeg Jenny, een van de bewoners in ons appartement en gastvrouw in het Toon Hermans Huis, mij of ik het leuk zou vinden om eens een keer in de Toon Tuin mee te helpen. Ik onderhoud de tuin rondom ons appartement en zij dacht dat helpen in de moestuin van het Toon Hermans Huis echt iets voor mij zou zijn. 

Ik ben 75 jaar, maar heb tot aan mijn pensioen 25 jaar als werkmeester in de groenvoorziening gewerkt. Het Toon Hermans Huis kende ik nog niet en omdat er net een Open Huis was, ben ik daar naartoe gegaan om kennis te maken. Na een leuk gesprek met Cees, de coördinator van de Toon Tuin, ben ik een keer bij de moestuin gaan kijken. 

Ik ben er open ingegaan en heb in eerste instantie een beetje een afwachtende houding aangenomen.  Het viel mij op dat er helemaal niet veel over ziek zijn wordt gepraat, integendeel juist. Het bevalt heel goed, het is een leuke groep mensen om mee samen te werken. 

Afgelopen seizoen heeft Cees mij gevraagd of ik de werkzaamheden in de tuin wil  coördineren. Ook dat vind ik heel leuk. Regelmatig hoor ik: “Koos, wat moeten we nu doen?”  Ik laat de deelnemers natuurlijk niet alleen opruimen, maar leer ze bijvoorbeeld zaaien, poten en uitdunnen. En moet er wat zwaarder werk gedaan worden, dan doen Herman of ik dat. Ook Gerrit staat altijd klaar als er zwaar werk gedaan moet worden.” 

Heb je een bijzonder moment waar je wel eens aan terug denkt?

“Wat ik het leukste vind, is als iedereen met een grote grijns op zijn gezicht naar huis gaat.  Dat we lekker samen in de tuin gewerkt hebben en dat je na afloop hoort dat het weer gezellig was. “

Wat heeft het vrijwilligerswerk voor ons Toon Hermans Huis jou gebracht?

“Ik vind het een verrijking. Ik kijk nu al uit naar het volgende seizoen in  de Toon Tuin."

Wilt u net als Koos ook vrijwilliger worden in ons Toon Hermans Huis? Stuur dan een mailtje naar info@toonhermanshuisede.nl of bel ons 06 - 22 161 969.