Overslaan en naar de inhoud gaan

In ons Toon Hermans Huis werken we samen met de Wageningen Universiteit aan het project Voeding en kanker. Zo wordt er gedacht aan het geven van kookworkshops aan mensen die een behandeling tegen kanker ondergaan.  Ter voorbereiding hierop is contact gezocht met de deelnemers en vrijwilligers van onze Toon Tuin. Woensdag 31 augustus organiseerden zij met elkaar een heerlijke lunch uit eigen tuin.

Geusje Rommerts: “We hadden zoveel mogelijk producten uit onze Toon Tuin gebruikt. Het werd een zeer gevarieerd menu, van soep tot salade en appeltaart. We zaten samen aan een lange tafel onder de grote oude eikenboom en wisselden recepten uit. Een grote vaas met bloemen uit onze pluktuin vrolijkte het buffet op.”

Ook Ellen Kampman was bij onze lunch aanwezig. Ellen is hoogleraar voeding en ziekte aan de WUR en heeft ons 4 jaar geleden geholpen met het oprichten van de Toon Tuin. “Tijdens onze lunch vuurden wij vragen op haar af, discussieerden we over vitamines, de schijf van vijf, rood vlees, preventie, voorlichting en het gemis aan informatie over voedingsrichtlijnen als je kanker hebt. Ellen vertelde dat er meer aandacht voor leefwijze komt bij de jonge artsen in opleiding, zo is er de werkgroep Arts en Leefwijze.”

Ellen doet onderzoek naar voeding en allerlei vormen van kanker, maar voornamelijk colon-, borst- en prostaatkanker. Deze studies worden wereldwijd gedaan. Uiteindelijk komen er na 10.000 studies nieuwe richtlijnen. Gebleken is dat groenten, fruit, eiwitten en vezels belangrijk zijn. Rood vlees, roken en alcohol worden afgeraden. Op voedingenkanker.nl vind je alle informatie.

 “Bij een gezonde leefstijl hoort ook bewegen, nog zo’n positief punt van onze Toon Tuin, je beweegt en doet dat ook nog eens buiten. Het met elkaar in de aarde wroeten, iedere week het proces volgen, en uiteindelijk de oogst waar we allemaal thuis een gezonde maaltijd van maken, zorgt voor een saamhorige, toekomstgerichte bezigheid die energie geeft. En het is ook nog eens heel gezellig……  Na afloop gaf Ellen aan dat het een prachtige lunch was en dat ze genoten heeft. Wij ook, haar aanwezigheid en onderzoek geeft ons werk een extra dimensie.”

Geusje: “Onze pluktuin hebben we in het voorjaar aangelegd  rondom de boom die we vorig jaar ter nagedachtenis aan Cees van den Heijkant hebben geplant. Op het bankje rondom de boom kun je fijn zitten, van de bloemen genieten en aan alle mooie dingen denken die Cees voor de Toon Tuin gedaan heeft.”

 

 

Standard (Afbeelding)

Fotogallerij