Overslaan en naar de inhoud gaan

Ons koor Zingen voor je Leven Ede is net als alle andere koren getroffen door alle maatregelen die genomen zijn om verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan. Samen met de andere Zingen voor je Leven koren in Nederland, verbonden door Kanker in Beeld, zijn er creatieve manieren gevonden om toch samen te kunnen zingen. Ieder koor doet dat op eigen wijze.  Dirigent Frohmut Knie vertelt welke oplossingen ons koor bedacht. 

“Het was schrikken, toen we in maart hoorden dat we niet meer bij elkaar mochten komen om samen te zingen. Toen duidelijk werd dat dit langer zou gaan duren, waagden we ons toch maar aan Zoom. Veel leden zijn blij met deze oplossing, maar het is ook echt wennen om alleen  thuis voor een computerscherm te zitten en met de dirigent mee te zingen.

Helaas is het niet mogelijk om met z’n allen te zingen, maar we kunnen elkaar wel zien en ook met elkaar praten, dat houdt ons wel verbonden. Op hun eigen scherm zien onze koorleden mij als dirigent en de teksten van de liederen, gewoon op een standaard net zoals bij de gewone live repetities.  Het grote voordeel is natuurlijk 100% bescherming tegen alle virussen en niemand hoort je zingen. Iedere zanger kan dus thuis net zo hard of vals meezingen als hij of zij zelf wil, een eigen melodietje improviseren, er dwars doorheen zingen of de uitdaging aangaan om alleen een tweede stem te zingen, alles mag.”

Voor en na de zomervakantie werd een paar keer in het Openluchttheater van Wolfheze gezongen. Heerlijk buiten en uiteraard op afstand.

Frohmut: “In september hebben we drie keer in De Open Hof kunnen zingen. Het was heerlijk om weer bij elkaar te komen, ook al moest het zonder koffie, want de horeca moest nog dicht blijven. Jammer genoeg moesten we daarna weer terug naar onze Zoom-sessies. We zingen iedere week samen met het koor van Zingen voor je Leven Arnhem, met Zoom maakt dat niet uit, en daarom zijn de repetities nu wekelijks een uur. Deze worden altijd opgenomen en zijn door de leden terug te kijken als ze er op het moment zelf niet bij kunnen zijn.”

Het directe contact wordt door de koorleden erg gemist. “Daarom hebben we voor de zomervakantie een digitale nieuwsbrief van de leden voor de leden samengesteld. Dat was een cadeautje voor de zomer.” Omdat er nu ook alweer weken achter elkaar alleen via Zoom wordt gezonden, hebben dirigent Frohmut en coördinator Marlijn een papieren nieuwsbrief als kerstverrassing verzonnen. Samen met een zakje thee, een koekje en zelfgemaakte kaart, natuurlijk mooi ingepakt, werd het aan ieders deur gebracht.

In het boekje zaten bijdragen van alle koorleden. Naast verhalen, gedichten en liederen ook bijvoorbeeld kerstballen om in te kleuren, een handleiding voor zelfgemaakte kerststerren, collages met een recept, foto’s van zelfgemaakte beelden… zo divers als de leden zelf, allemaal met de beste wensen voor de anderen. Een hartverwarmend en verbindend cadeautje in deze moeilijke tijd. 

Bent u geïnteresseerd in ons koor en wilt u meer informatie?
https://www.kankerinbeeld.nl/zingenvoorjeleven/zingen-voor-je-leven/

 

Fotogallerij