Overslaan en naar de inhoud gaan

Op zondag 5 juni is het Internationale Cancer Survivors Day. Een dag om stil te staan bij de ziekte, aandacht te vragen voor het feit dat iedereen ermee te maken kan krijgen, maar vooral om het leven (met of) na kanker te vieren. Cancer Survivors Day bestaat al 34 jaar, maar is in Nederland nog niet zo bekend.

Vorig jaar startte online magazine en community Shit or Shine daarom de actie #eensparklevoorjou. Vanwege de enthousiaste reacties wordt de actie dit jaar uitgebreid met o.a. een kaartenactie. Waar de actie zich vorig jaar vooral richtte op vrouwelijke cancer survivors is deze actie bedoeld voor iedereen die met kanker te maken heeft (gehad).

65% van de cancer survivors houdt last van gevolgen

Cancer survivor ben je vanaf het moment dat je de diagnose kanker hebt gekregen tot het moment waarop je nu bent in het leven. Cancer survivors vinden het vaak moeilijk om de draad na hun behandelingen weer op te pakken. De omgeving denkt dat ze weer ‘beter’ zijn als de behandelingen tegen kanker achter de rug zijn, maar niets is meer hetzelfde. Dat blijkt ook uit onderzoek: 65% van de cancer survivors houdt last van gevolgen. Van hen heeft 40% bijvoorbeeld last van concentratieproblemen, seksuele problemen (44%) of vermoeidheid (68%). Maar liefst 57% van de respondenten voelt onbegrip van collega’s, leidinggevenden en werkgevers voor 'late gevolgen'.

Actie #eensparklevoorjou voor cancer survivors

Shit or Shine heeft speciaal voor Cancer Survivors Day een speciale website ontwikkeld waarop acties en initiatieven van allerlei organisaties te vinden zullen zijn. Daarnaast zijn er unieke kaarten te bestellen die je, met een persoonlijke boodschap en een zakje Sparkle thee, kunt laten bezorgen bij iemand die wel een Sparkle-momentje verdient. Zo kun je mensen laten weten dat je aan ze denkt en er voor ze bent, ook na kanker. Of gebruik de hashtag #eensparklevoorjou om via social media een golf aan positiviteit te verspreiden. Shit or Shine adviseert organisaties die medewerkers willen verrassen of zelf een activiteit willen organiseren graag over de mogelijkheden.

Over Shit or Shine

Not-for-profitorganisatie Shit or Shine wordt sinds oktober 2020 gemaakt door en voor vrouwen met en na kanker. Daarbij staat positiviteit centraal: met oog voor de shit, maar focus op de shine! Dat doet Shit or Shine o.a. met:

• Gratis online magazine Met wekelijks nieuwe blogs en artikelen over onderwerpen waar je mee te maken kan krijgen als je kanker hebt, of hebt gehad.

• Sparkle-club Een laagdrempelige online ontmoetingsplek, waar je in contact komt met andere ervarings-deskundigen.

• Challenges en trainingen Gratis challenges en betaalde trainingen die vrouwen met en na kanker helpen bij het werken aan hun herstel, het opbouwen van energie en het vormgeven van hun leven.

• CoachClub Laagdrempelige toegang tot erkende coaches op het gebied van kanker.

Meer info: www.shitorshine.nl

Standard (Afbeelding)