Overslaan en naar de inhoud gaan

In januari 2023 startte de zang- en ademtherapie Zing je sterk, voor patiënten die een oncologische behandeling krijgen of hun behandeling hebben afgerond. Vocaal ensemble Wishful Singing ontwikkelde het programma met steun van Meander Medisch Centrum. Het programma wordt in de pilotfase gratis aangeboden.

‘Even geen patiënt zijn’ 

Aan de pilot hebben inmiddels ruim 50 mensen deelgenomen en de eerste resultaten zijn hoopgevend. ‘Even geen patiënt zijn’, is wat veel van de deelnemers als uniek waarde ervaren in het programma. Positief met lichaam en conditie bezig zijn, en beter kunnen ontspannen zijn andere aspecten die worden genoemd na deelname. Vrijwel iedereen merkt ook op dat de ademhaling rustiger en bewuster is geworden. Zonder uitzondering zouden de deelnemers Zing je sterk aanbevelen aan anderen.

Start volgende (gratis toegankelijke) pilotronde: 22 mei

In de week van 22 mei start er weer een cursusronde van 6 weken. Ook deze ronde is nog gratis toegankelijk voor patiënten die onder behandeling zijn voor kanker of die hun behandeling net hebben afgerond, dankzij de steun van Vrienden van Meander Medisch Centrum. Aanmelden kan via www.zingjesterk.nl.

Over Zing je sterk

Het online oefenprogramma Zing je sterk combineert adem-, zang- en ontspanningsoefeningen. Plezier in het zingen, herstel van het vertrouwen in eigen lichaam en de ontmoeting met andere deelnemers staan hierbij centraal. Wekelijks zijn er online groepssessies, gevolgd door vier oefendagen waarin deelnemers adem- en zangoefeningen met behulp van oefenvideo’s zelfstandig uitvoeren. De sessies staan onder leiding van professionele zangeressen van Wishful Singing en andere conservatorium geschoolde zangdocenten. Doordat de sessies online plaatsvinden, biedt Zing je sterk meerwaarde voor mensen wiens mobiliteit is afgenomen vanwege ziekte, vermoeidheid of pijnklachten. Daarnaast kan angst voor besmetting met een (corona)virus een negatieve impact op het sociale leven hebben en ertoe leiden dat zij geen groepsactiviteiten buiten de deur durven te ondernemen. Samen online zingen is voor sommige deelnemers de eerste plezierige activiteit sinds lange tijd met anderen van buiten hun eigen kleine kring. Tijdens het programma werken deelnemers op een positieve manier aan hun conditie en zetten waar mogelijk kleine stappen in de richting van herstel. Dit verbetert de kwaliteit van leven binnen de grenzen van het moment.


 

Standard (Afbeelding)