Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor diegenen die mij nog niet kennen, wil ik mijzelf graag voorstellen. Mijn naam is Helma van de Kuit-Engelage en sinds 1 mei 2020 heb ik de taken van Marieke Hartsuiker overgenomen als vrijwilligerscoördinator ziekenhuisbreed.

 Activiteitentherapie

Vanaf april 2009 ben ik werkzaam als activiteitentherapeut op de afdeling ouderengeneeskunde.

Activiteitentherapie is een onderdeel van de behandeling tijdens het verblijf in het ziekenhuis voor patiënten die zijn opgenomen voor de geriater of waarbij de geriater in consult is. Activiteiten worden individueel of in groepsverband aangeboden. Tijdens de activiteitentherapie staan ontmoeting en welbevinden centraal. Ook houden we rekening met de kwetsbaarheid en belastbaarheid van de patiënt en ligt de nadruk op behoud/verbeteren van hun zelfredzaamheid. Dit doe ik samen met een vast team vrijwilligers.

HELP-programma

Sinds oktober 2012 ben ik vrijwilligerscoördinator van het HELP-programma. HELP staat voor Hospital Elder Live Program en is een behandelprogramma voor patiënten van 70 jaar en ouder die in het ziekenhuis worden opgenomen en een risico lopen op een acute verwardheid (delier) en/of lichamelijke achteruitgang, bij opname al een delier hebben of al langer last hebben van geheugenproblemen. Door het HELP-programma krijgen oudere patiënten extra persoonlijke en ondersteunende aandacht van vrijwilligers tijdens de ziekenhuisopname.

Het samenwerken met en voor elkaar spreekt mij bijzonder aan. Het denken en werken in mogelijkheden om de aanvullende zorg rondom de patiënt zo goed mogelijk vorm te geven heeft mijn speciale aandacht. Dit kunnen we alleen in een omgeving waar eenieder zich veilig, gewaardeerd en gerespecteerd voelt en mee kan denken/werken aan inhoud en kwaliteit. Wij werken al jaren met een grote groep zeer gemotiveerde, betrokken en enthousiaste vrijwilligers. Daar zijn we als organisatie heel blij mee en trots op! Zonder jullie kunnen we niet die aanvullende zorg leveren waar de bezoeker/patiënt zo’n behoefte aan heeft en de kwaliteit van het bezoek/verblijf optimaliseert.

Missen

De patiënt/bezoeker mist jullie inzet enorm, maar is helaas zo kwetsbaar dat het voor nu nog niet mogelijk is. Hoop van harte dat we corona snel onder controle krijgen en jullie je vertrouwde werkzaamheden weer kunnen oppakken. Wij zien daar met z’n allen naar uit!

Warme groet,

Helma van de Kuit-Engelage