Overslaan en naar de inhoud gaan

De Toon Tuin, het was Cees’  grootste hobby. Hij had erover gelezen - tuinieren  voor mensen met kanker - dat wilde hij ook opzetten. Hij verzamelde mensen om zich heen die al snel net zo enthousiast werden als hij, regelde sponsorgeld en materialen en organiseerde een avond om onze gasten net zo enthousiast te maken. Het is nu vier jaar geleden. Cees is er niet meer, maar zijn Toon Tuin bloeit!

Het is woensdagmiddag 14.00 uur. De deelnemers van de Toon Tuin hebben net even staan schuilen voor een flinke bui, maar nu schijnt de zon weer. Ze zijn met negen mensen. Koos, de nieuwe coördinator van de tuin, heeft iedereen aan het werk gezet. Ze leren graag van hem, want Koos is de man met verstand van zaaien en oogsten. Samen met Geusje, sinds twee jaar gastvrouw in ons inloophuis, heeft hij de taken van Cees nu helemaal overgenomen. Koos zorgt voor de tuin, Geusje voor de deelnemers. “Een prima rolverdeling”, vinden zij. Koos geeft een rondleiding door de tuinen. Het zijn er drie, of eigenlijk vier, want sinds dit voorjaar mogen ze ook de tuin van buurvrouw Aly gebruiken. “De tuin was na het overlijden van haar man Hans te groot voor haar geworden en nu werken we er samen in”, vertelt Koos. Eén tuin is ingericht als bloementuin. Middenin komt en Malus boom ter herinnering aan Cees. De sierappel krijgt zeer vroeg in het voorjaar bloemen en in het najaar verschijnen er rode sierappeltjes die lang aan de takken blijven hangen. Rondom de boom komt een bankje waar samen herinneringen kunnen worden opgehaald, plannen kunnen worden gemaakt en natuurlijk ook even uitgerust kan worden. De tuin is verdeeld in vier vlakken waar bloemen zijn gezaaid. Nog even en dan gaan we elke week met een mooi plukboeket naar huis.”

De andere tuinen zijn voor allerlei verschillende groenten. De kas staat vol met kroppen sla. “Ik hou van tuinieren, maar zoveel kennis als Koos heb ik niet hoor”, zegt Geusje. “Ik heb nu al zoveel van Koos geleerd. We gaan er met z’n allen voor zorgen dat de Toon Tuin het pareltje van ons Toon Hermans Huis blijft.