Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe is het gesteld met de schildergroep, hun penselen, verf en schilderdoeken? Wordt er nog geschilderd? Zijn de tubes verf opgedroogd, vallen de haren uit de kwasten of is de hele familie voorzien van een schilderij aan de wand?

Wel, het is zoals het is ten tijde van corona en bij de tijdelijke sluiting van het Toon Hermans Huis. We willen elkaar graag weer treffen om te vertellen hoe de tijd is doorgebracht, wat er allemaal gebeurde. Vragen hoe het met de ander is. Over ziek zijn en beter worden, over verdriet en missen, over geen feestjes, wel wandelen en over veel meer. Over vergaderen voor het scherm en minder vrijwilligerswerk. Weinig afspraken in de agenda en meer rust, maar het mag ook wel eens over zijn. Over de eerste en het wachten op de tweede vaccinatie. Over de vele onderzoeken en operaties die uitgesteld worden.

Als schildergroep hebben we een app. Sturen met enige regelmaat een berichtje. Of ontvangen een flauwe grap waardoor je de hele dag blijft grinniken. Maar ook mooie filmpjes met muziek en prachtige beelden. Het geeft troost, verbondenheid, contact. Het blijft een verwarrende tijd. Er wordt niet veel geschilderd, Wel onder andere kleren genaaid, gehaakt, opgepast, geluierd, gewandeld, gefietst, geklust en genoten van al de bloesem aan de bomen. De dansende bloesem aan de takken nodigt uit tot schilderen.  Eén van ons was aan het stippelen, 'making dots' geslagen en maakte onder andere een mooie pauw. Het kleurrijke werk van de Aboriginals inspireerde haar. We willen het creëren graag weer oppakken en tijd ervaren voor elkaars verhalen.

Je denkt dat je het niet kan, maar laat je niet weerhouden. Even los komen van zorgen, even ontspannen.  In de schildergroep hoeft je werk niet het mooiste te zijn. We oefenen, proberen en genieten van de kleuren en lijnen. Welkom om een keertje mee te doen. Maak een praatje, vertel, luister of ontspan in je je eigen bel.  Het Toon Hermans Huis is een plek waar je even niet aan ziek zijn hoeft te denken. Of juist er over kan praten, delen, er mogen zijn met jouw verhaal. In de huiskamer of in de schilderruimte mag je laten weten hoe spannend het is om een uitslag of behandeling af te wachten. Dan is er alle begrip en mogen je tranen, je vreugde, je opluchting er zijn. We kijken uit naar het bericht wanneer de schildermiddagen weer van start gaan. Tot zover staan de kwasten, verf en doeken met enig ongeduld op ons te wachten in de kast.

Met een hartelijke schildersgroet, Jantina

Elke dinsdag- en donderdagmiddag werd en wordt hopelijk binnenkort weer getekend en geschilderd door de deelnemers van Teken- en Schildergroep Lijn en Kleur. Op dinsdag onder leiding van Annette Bosma of Henrike van de Kraats en op donderdag onder leiding van Jantina Boelens.