Overslaan en naar de inhoud gaan

In ons Toon Hermans Huis werken alleen maar vrijwilligers. Zij zetten zich met hart en ziel op allerlei gebied in. Henriëtte Robbertsen-Kapl is één van hen. Zij is gastvrouw in het Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

Na een dienstverband van 28,5 jaar, dat op mijn verzoek werd beëindigd, vond ik mijzelf nog te jong om thuis te zitten. Ik heb in de commerciële sector gewerkt, maar wilde altijd graag 'iets in de verzorging' doen. Na een paar fijne opleidingsdagen kon ik aan de slag.

Hoe ziet jouw dienst in het Oncologisch Centrum eruit? 

Wanneer ik bij het Oncologisch Centrum binnenkom geef ik de mensen die in de wachtkamer zitten eerst koffie of thee. Daarna neem ik de gegevens in ons  'dagboek' door. We werken in principe met z'n tweeën. Eén van ons gaat naar de dagbehandeling om te kijken of we daar behulpzaam kunnen zijn, of iemand om een praatje verlegen zit of we kunnen helpen met doorgeven van de wensen voor het eten. Verder praten we ook, indien gewenst, met mensen die voor een afspraak op de poli komen. Soms vragen verpleegkundigen of artsen ons om bijvoorbeeld met een patiënt naar  de röntgenafdeling te gaan of bij een patiënt op de dagbehandeling te gaan zitten. Uiteraard doen we dat. 

Heb je een bijzonder moment waar je nog wel eens aan terug denkt?

Er zijn meerdere bijzondere momenten, maar het mooiste vind ik wanneer je aan patiënten merkt dat ze het fijn vinden dat je ze aandacht geeft, een luisterend oor biedt of hen op hun gemak hebt kunnen stellen door er gewoon voor ze te zijn. De patiënten, verpleegkundigen en artsen waarderen het heel erg wat wij als vrijwilligers doen.

Wat heeft het vrijwilligerswerk voor ons Toon Hermans Huis jou gebracht?

Dit vrijwilligerswerk heeft mij laten voelen hoe fijn het is dat je gewaardeerd wordt, het geeft je veel voldoening en je realiseert je dat er ook andere dingen in het leven zijn die belangrijk zijn. Ik voel mij bevoorrecht dat ik daar mijn steentje aan mag bijdragen.

Wilt u net als Henriëtte vrijwilliger worden in ons Toon Hermans Huis? Stuurt u dan een mailtje naar info [et] toonhermanshuisede [punt] nl of belt u met 06 - 22 161 969.