Overslaan en naar de inhoud gaan
Ida (rechts)  vertelt samen met Tineke over ons Toon Hermans Huis tijdens informatiemarkten.

In ons Toon Hermans Huis werken alleen maar vrijwilligers. Zij zetten zich met hart en ziel op allerlei gebied in. Ida Radstaat is één van hen. Zij is al acht jaar vrijwilliger. Ida beantwoordt drie vragen.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Zo’n acht jaar geleden, net voordat ik met pensioen mocht,  waren vier van mijn broers binnen twee jaar aan kanker overleden. Vaak hoorde ik mensen dingen over mijn broers zeggen die ik helemaal niet wist. Dingen die je niet zo makkelijk deelt met mensen die je lief zijn, omdat je ze geen pijn wilt doen. Toen ik met pensioen ging, besloot ik dat ik graag iets wilde betekenen voor mensen met kanker. Een luisterend oor wilde zijn. Zo iemand tegen wie je je zorgen durft  te vertellen, omdat je weet dat het haar anders raakt dan het familie kan raken. Tegen wie je je verhaal gerust nog een keer mag vertellen. Iemand tegen wie je makkelijk praat en bij wie je je  ziel durft bloot te leggen. Zo ben ik bij het Toon Hermans Huis terecht gekomen.

Ik ben gastvrouw, maar sta ook graag op markten om over ons inloophuis te vertellen, bak pannenkoeken voor de lopers van de RopaRun en heb een poosje creatieve workshops voor kinderen gegeven. Zes jaar geleden begon ik met Bakkie Troost, een gezellige onderbreking van de zondagmiddag. Zondag is een andere dag dan de rest van de week. Je gaat minder makkelijk weg. Voor velen een extra lange dag. Bakkie Troost is iedere eerste zondag van de maand van 14.00 uur tot 16.00 uur. Het breekt  je dag. Er is iemand die naar je wil luisteren, bij wie je gezelligheid vindt. Ik kan niet wachten om Bakkie Troost weer op te starten. “

Heb je een bijzonder moment waar je wel eens aan terug denkt?

“Wat zal ik zeggen. De gesprekken die we voeren op de zondagmiddagen, maar ook op de andere middagen dat we open zijn. Als iemand dan weggaat en je hand net iets langer vasthoudt, er even in knijpt en laat weten dat het fijn was. Dat je echt iets voor iemand hebt betekend. Dat zijn bijzondere momenten.”

Wat heeft het vrijwilligerswerk voor ons Toon Hermans Huis jou gebracht?

“Ik leer veel van onze gasten. Heb bewondering voor de manier waarop mensen hun pijn of verdriet kunnen dragen of omvormen naar iets positiefs. Dat er humor is en mag zijn. Dat neem ik mee in mijn dagelijks leven.

Wilt u net als Ida ook vrijwilliger worden in ons Toon Hermans Huis? Stuur dan een mailtje naar
info@toonhermanshuisede.nl of bel ons op 06 - 22 161 969.