Overslaan en naar de inhoud gaan

In ons Toon Hermans Huis werken alleen maar vrijwilligers. Zij zetten zich met hart en ziel op allerlei gebied in. Loek van Bokhoven is één van hen. Loek maakt deel uit van het MT, is bijna 6 jaar onze coördinator in het Oncologisch Centrum van Ziekenhuis Gelderse Vallei en tevens gastheer. Loek beantwoordt drie vragen.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?
Het is mooi en geeft voldoening iets te doen voor mensen die, door welke omstandigheid ook, in een moeilijke periode zitten. Of voor een organisatie (lees THHE) die je inzet goed kan gebruiken. Het is gewoon een win-win situatie.

Heb je een bijzonder moment waar je wel eens aan terugdenkt?
Zomaar een anekdote die laat zien hoe waardevol en leuk het werk als gastheer op de afdeling oncologie kan zijn: Op een dag was ik al een paar keer op de dagbehandeling geweest. Daar zat een nogal nors kijkende man die steeds maar niks wilde, geen koffie, geen thee, geen water, geen gesprekje, gewoon helemaal niks. Tja, dat is dan toch een uitdaging voor mij. Toen ik voor de zoveelste keer terug op de afdeling kwam had hij een tijdschrift in zijn handen en ik zag dat hij een artikel over zeesportvisserij aan het lezen was. “Dat heb ik ook veel gedaan”, zei ik tegen hem. Bingo!

We raakten in gesprek over deze sport en hij bleek dezelfde vorm beoefend te hebben als ik in mijn jongere jaren: de kabeljauwvisserij. Midden in de winter met een boot uren varen op zee en dan een paar uur vissen. Gaandeweg het gesprek werd het steeds meer visserslatijn: de vissen werden groter, de golven hoger, de wind harder, de vorst strenger. Maar de man was ontdooid! En hij had zeker een half uur lang totaal geen aandacht voor de behandeling die hij aan het ondergaan was. Hij is nog een aantal keren terug geweest en elke keer was het weer gezellig met hem. Zo eenvoudig kan het zijn om  een glimlach op het gezicht te toveren van iemand die in de grootste ellende en angst zit.

Wat heeft het vrijwilligerswerk voor ons Toon Hermans Huis jou gebracht?
Lees het bovenstaande stukje en je weet het: daar krijg je toch zelf ook een glimlach van op je gezicht?!

Wilt u net als Loek ook vrijwilliger worden? Stuur dan een mailtje naar info@toonhermanshuisede.nl of bel ons op 06 - 22 161 969.