Overslaan en naar de inhoud gaan

In ons Toon Hermans Huis werken alleen maar vrijwilligers. Zij zetten zich met hart en ziel op allerlei gebied in. Ton van Rijswijk is één van hen. Hij is al 7 jaar gastheer in ons inloophuis. Ton beantwoordt drie vragen.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

“Het is 2012 als ik darmkanker blijk te hebben. Op zo’n moment zakt de wereld wel even onder je voeten vandaan. Een zware tijd volgt, vooral voor mijn vrouw Emmy en mijn dochters. Het gaat zo slecht met mij dat mijn familie drie keer wordt gebeld om afscheid van mij te komen nemen. En nu zijn we 9 jaar verder. Ik ben er nog, met stoma dat wel, maar ik heb geluk gehad, dat besef ik heel goed. Geluk dat ik nog bij mijn gezin kan zijn en daarom wilde ik graag iets terug doen voor de maatschappij. Toen ik in de krant een advertentie van het Toon Hermans Huis zag waarin een oproep werd gedaan voor vrijwilligers, heb ik gebeld dat ik wel interesse had.  Eerst heb ik samen met Emmy een gesprek gehad met Regien en haar mijn hele verhaal verteld. Daarna heb ik de opleiding gedaan en in 2014 ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan.”

Heb je een bijzonder moment waar je wel eens aan terug denkt?

“Jazeker, geluksmomentjes noem ik dat. Dat je ziet dat iemand vastzit, zoveel heeft meegemaakt, maar er niet over kan praten. En dat er dan toch een moment komt dat het hele verhaal eruit komt. Tijdens de opleiding die wij krijgen wordt ons geleerd dat ons eigen verhaal nooit leidend mag zijn in een gesprek. Wel kan je het gebruiken om iemand zijn of haar verhaal te laten vertellen. Dat heb ik toen ook gedaan. Ik vertelde wat het met mij deed en dat was precies wat deze gast nodig had om zelf haar verhaal te kunnen vetellen.  Het was zo hard nodig, daar krijg ik dan zelf ook een goed gevoel van.”

Wat heeft het vrijwilligerswerk voor ons Toon Hermans Huis jou gebracht?

“De gesprekken met onze gasten hebben mij meer begripvol gemaakt. Emotioneler ook, en rustiger. Het heeft mij geholpen om makkelijker om te gaan met hetgeen mij overkomen is. Ik heb hier al zoveel verhalen gehoord, die ontroeren mij en laten mij tegelijkertijd ook nadenken over mijn eigen situatie. Als je iemand zijn of haar verhaal kunt laten vertellen, als alle emoties eruit komen, voelt dat als een doorbraak. In eerste instantie voor de gast natuurlijk, maar ik word daar zelf ook heel blij van.”

Wilt u net als Ton ook vrijwilliger worden in ons Toon Hermans Huis? Stuur dan een mailtje naar
info [et] toonhermanshuisede [punt] nl (info[at]toonhermanshuisede[dot]nl) of bel ons op 06 - 22 161 969.