Overslaan en naar de inhoud gaan

Onze gasten hebben allemaal hun eigen reden om ons inloophuis te bezoeken. Ze zijn zelf ziek of ziek geweest. Hebben een partner, ouder, broer of zus met kanker of vinden het fijn om met lotgenoten te praten. Ze bezoeken een thema-avond, maken deel uit van ons koor of komen naar een creatieve workshop om even los te zijn van de dagelijkse zorgen rondom het ziek zijn. Henriette van Rinsum is een van hen. Elke dinsdag schildert zij bij onze Teken- en Schildergroep Lijn en Kleur. “Het voelt hier als een warm bad.’”

We hadden afgesproken bij haar thuis in Veenendaal, omdat ons inloophuis op het moment van het interview vanwege de coronamaatregelen nog gesloten was. Geschilderd werd er ook nog niet, en wat werd het gemist. Ook door Henriette.

Het is 2,5 jaar geleden als Jetje, “eigenlijk heet ik Henriette maar bij de schildergroep kennen ze mij als Jetje”, voor het eerst ons inloophuis binnenstapt.

Samen met vriendin Carla heeft zij zich aangemeld voor de schilderlessen. “Het was geen makkelijke stap, ik heb er echt over na moeten denken of ik wel zou gaan. Een van mijn zussen was net overleden aan kanker, mijn vriendin met wie ik samen naar de schilderlessen wilde gaan had kanker, maar zelf had ik geen kanker en daarom wist ik niet of ik wel kon gaan. Ik wilde beslist niet de plek innemen van iemand anders die het misschien wel veel harder nodig had dan ik.”

Eerste contact

Al bij het eerste contact met Ton, een van de gastheren van het Toon Hermans Huis met wie ik het kennismakingsgesprek had, werd mij op het hart gedrukt dat ik als naaste net zo goed welkom was.  Ik vertelde over mijn vriendin, een goede vriend en twee zussen, ze hadden allemaal kanker gehad. Het overlijden van mijn zusje was nog heel vers. Ton overtuigde mij te blijven door te zeggen dat ik me beslist niet bezwaard moest voelen. Ik voelde me direct welkom.”

Samen met haar vriendin Carla ging Jetje schilderen. “Het was fijn om het samen met haar te doen, alleen was ik vast niet gegaan. Dat zou ik iedereen willen aanraden. Als je het lastig vindt om de stap te nemen, vraag iemand om met je mee te gaan, dat maakt het echt veel makkelijker.”

Inmiddels komt Jetje al 2,5 jaar elke dinsdagmiddag schilderen. Eerst bij schilderdocent Henrike en nu bij Annette. “We hebben het echt leuk samen. We vormen een hechte groep. Er is oog en oor voor elkaar. Je hoeft zelf geen kanker te hebben gehad om toch met anderen te kunnen meeleven en een luisterend oor te hebben. We delen goed nieuws, maar ook minder leuke dingen en dan vloeit er weleens een traan. Maar het is vooral even nergens aan denken en plezier hebben in het schilderen. Als groep hebben we ook al veel met elkaar meegemaakt. Twee jaar geleden zijn we bijvoorbeeld samen naar de kerstuitzending van TV Gelderland geweest waar Wout en Rebecca geïnterviewd werden over waarom zij graag in het Toon Hermans Huis komen. Als kerstcadeau kregen we een mooi pakket schilderspullen voor onze groep. We zijn ook mensen uit onze groep verloren, Wout bijvoorbeeld. Hij was al ziek en wist dat hij niet meer beter zou worden toen hij door TV Gelderland geïnterviewd werd.  En vorig jaar hebben we afscheid moeten nemen van John. Daar hebben we dan samen verdriet van, maar”, benadrukt Jetje, “dat betekent niet dat er alleen maar zware gesprekken worden gevoerd. Juist niet. We lachen ook veel met elkaar. Meestal vliegt de tijd voorbij en is het ineens weer 15.30 uur. Tijdens het schilderen kan ik echt even alles vergeten.”

Ook nu er niet met elkaar geschilderd kan worden, wordt er wel naar elkaar geïnformeerd in appgroep ‘De Kwasten’.  “Als iemand bijvoorbeeld een uitslag krijgt, wordt er nog steeds met elkaar meegeleefd.” Jetje kijkt er erg naar uit om elkaar weer in het echt te zien. “Ik denk dat er de eerste keer weinig van schilderen komt. We hebben veel in te halen. “

Naast de schilderlessen  op dinsdag, schrijft Jetje zich ook bijna altijd in voor de creatieve workshops die iedere maand worden georganiseerd. “Ik ben een echte crea bea, dus als je me ergens een plezier mee doet, is het dat wel.  Echt fijn om weer naar het Toon Hermans Huis te kunnen gaan. Om iedereen weer te zien.  Regien, de gastvrouwen en gastheren, iedereen doet zo zijn best voor je. Het zijn stuk voor stuk geweldige mensen. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad dat ik 2,5 jaar geleden de stap genomen heb om te gaan.”

Meedoen?

Elke dinsdag– en donderdagmiddag wordt er getekend en geschilderd bij Lijn en Kleur. We beginnen om 13.30 uur en stoppen om 15.30 uur. Ook interesse?  Stuur dan een mailtje naar info [et] toonhermanshuisede [punt] nl (info[at]toonhermanshuisede[dot]nl) of bel ons 06 - 22 161 969.

 

 

 

 

Standard (Afbeelding)