Overslaan en naar de inhoud gaan

Tot en met december 2022 is weer een nieuwe expositie te bekijken in ons Toon Hermans Huis. Een hele bijzondere dit keer, want de gehele kunstcollectie die geëxposeerd wordt, is geschonken door een van onze gasten en mag verkocht worden ten bate van ons centrum voor mensen die geraakt worden door kanker.

Het is februari als Ria van der Sleet voor het eerst onze huiskamer binnenstapt. Ze heeft uitgezaaide kanker en heeft gehoord dat zij niet lang meer te leven heeft. Ze vindt een luisterend oor bij onze gastvrouwen. Na afloop wordt er een rondje langs de schilderijen gemaakt die in ons Toon Hermans Huis worden geëxposeerd. Ria vertelt dat zij ook schildert, vooral aquarellen van landschappen en bloemen. Zonder aarzelen besluit zij om haar schilderijen, een collectie ter grootte van tenminste 100 schilderijen, aan ons Toon Hermans Huis te schenken. We mogen haar werken exposeren, verkopen en de opbrengt mogen we besteden aan onze gasten, om activiteiten te organiseren voor mensen die net als zij geraakt zijn door kanker.

Gastvrouw Leida heeft gelijk een hele fijne klik met Ria. "Ria was een mooi en innemend mens. Ik ben een keer bij haar thuis geweest om foto's van haar werken te bekijken. Ria was doof en woonde in de Gelderhorst. Haar schilderijen waren elders opgeslagen, maar ze had een prachtig boek gemaakt vol foto's. Ze vond het geweldig dat ik voorstelde om een expositie van haar schilderijen te houden en hoopte dat ze de opening nog mee kon maken. 22 mei is Ria overleden. Twee dagen voor haar overlijden heb ik haar kunnen vertellen dat de expositie er zou gaan komen. Ze was er trots op dat haar schilderijen, die ze zag als een stukje van haarzelf, zo'n mooie bestemming zouden krijgen."

Vanaf 1 juli zijn 30 van haar bijzonder mooie werken tijdens de openingstijden te bewonderen aan de muren van De Open Hof en uiteraard ook in ons Toon Hermans Huis. Ze zijn te koop voor een zeer aantrekkelijke prijs.