Overslaan en naar de inhoud gaan

Irene deed onlangs mee aan een kookworkshop voor mensen met smaakverandering door kankerbehandelingen. Ziekenhuis Gelderse Vallei, de faculteit gezonde voeding van de Wageningen Universiteit en de Regiodeal Foodvalley hebben  deze workshop samen met ons georganiseerd.

Vanuit de Toon Tuin, de moestuin van ons Toon Hermans Huis, is het idee ontstaan. Irene: “Ik was daar nauw bij betrokken vanwege mijn interesse en omdat ik veel bezig ben met gezonde voeding en het tuinieren en koken met verse (biologische) groenten. Doordat iemand uit de werkgroep die de kookworkshops ging organiseren contact had met Eric-Jan Wissink, oftewel 'Eric-Jan de Smaakman', hebben we een vliegende start kunnen maken. Hij had de kookworkshop al eerder gegeven aan kankerpatiënten in het ziekenhuis in Tiel en heeft veel kennis en ervaring, dus waarom het wiel opnieuw uitvinden.

Er waren deelnemers die nu chemokuren hebben, samen met hun partners. Zij hebben te maken met smaakveranderingen en -verlies en bijvoorbeeld irritaties in de mond, zoals ik heb. Het werd georganiseerd in een school, het Van Lodenstein  College in Ede, met een praktijklokaal met aanrechtblokken, kookplaten en werkruimte. We gingen, na enige uitleg van Eric-Jan over onder andere de vijf basissmaken en de ‘GPS  smaaknavigator’ (geur, prikkelingen, smaak), in tweetallen aan de slag met originele recepten.
Ik maakte met iemand samen een pastasalade met fijngesneden groenten. Ik ben niet zo van de pastasalades, maar deze was goed, met weinig pasta en veel fijngesneden groenten zoals venkel, erwtjes, maïs, appel, ui etc., heel lekker en verrassend fris. De anderen waren ook allemaal lekker bezig met onder andere een preisoep, een stamppotje, een salade en een toetje van hangop. Tussendoor hadden de leerlingen, die ons hielpen met het vinden van dingen én het opruimwerk, twee smoothies gemaakt. Deze smaakten heerlijk en waren een gezond tussendoortje, letterlijk arbeidsvitamine.

Tussendoor was er ook ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en fijne gesprekken, het zogenaamde lotgenotencontact, wat makkelijker is als je samen bezig bent. Na een uurtje waren we klaar en konden we aan de gezellig gedekte tafel gaan zitten, waar de gerechtjes werden geserveerd door de leerlingen. Het was allemaal heel smakelijk en met een andere twist dan wat je zelf gewend bent. We kregen veel tips hoe we het eten konden aanpassen zodat eten weer uitnodigt en ook lekker kan smaken bij geur- en smaakverlies als gevolg van chemokuren. De evaluatie was unaniem positief en we gingen allemaal voldaan de deur uit met ook nog een leuke goodiebag met onder andere een kookboek van Eric-Jan en nieuwe inspiratie voor nog meer lekkere en gezonde recepten.