Overslaan en naar de inhoud gaan
De kale berg op!

Op 1 en 2 september gaat een ploeg van 34 wielrenners, hardlopers en wandelaars de Mont Ventoux op om geld bij elkaar te fietsen of lopen voor het KWF én het Toon Hermans Huis Ede.

Alle deelnemers doen ieder voor zich hun best om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen. Daarnaast is er een gezamenlijke pot. Het is voor alle teamleden een grote uitdaging om de teller zoveel mogelijk te zien oplopen. Maar het gaat ook om de sportieve prestatie. Want de Mont Ventoux staat erom bekend dat het geen gemakkelijke berg is, omdat er voortdurend geklommen moet worden. Nergens is het even vlak en kun je de benen laten rusten. Vandaar dat de dames en heren druk aan het trainen zijn. Sommigen zijn sowieso al fervent sporter, zoals Jan Leijdens uit Ede. Hij is een van de fietsers. “Eigenlijk maak ik altijd al veel kilometers, zelfs in de winter. Dan pak ik de mountainbike. Maar gewoon op de weg fietsen doe ik liever. Meestal gaat Cora, mijn vrouw, mee. Zij vond het een goed idee dat ik mee zou doen aan de beklimming van de Mont Ventoux, voor het goede doel. En ik doe graag wat zij zegt", lacht Jan. "Ik ben heel benieuwd hoe het is om die lastige berg op te gaan. Ervaring met fietsen in de bergen en met lange tochten heb ik wel, maar ik hoor aan alle kanten dat ‘de kale berg’ zwaar en bijzonder is.” Jan vindt het knap dat het team al zoveel sponsorgeld, nu al ruim 16.000 euro, bij elkaar heeft. “We zitten al bijna op het streefbedrag. Dat geldt ook voor mijn bijdrage. Het geld dat we normaal gesproken bijvoorbeeld op een verjaardag krijgen, gaat nu naar Toontje Hoger.”

Yvonne Seijers uit Wageningen is net zo’n enthousiasteling. “Ik ben redelijk sportief; ga twee of drie keer in de week naar de sportschool, maar een echte loper of fietser zou ik mezelf niet willen noemen. Als gastvrouw van het Toon Hermans Huis zie ik wat een leed kanker veroorzaakt. Ik ben dan ook dankbaar dat ik zo gezond ben en alles kan doen wat ik wil. Het leek me mooi om de berg op te gaan voor al die mensen en een steentje bij te dragen aan het KWF. Dus nu wandel ik één of twee keer per week.” De tocht naar boven zal emotioneel worden, denkt Yvonne. “Ik ben heel benieuwd hoe het zal gaan, op 1 september.”

Het Toon Hermans Huis Ede is een inloophuis voor wie geraakt wordt door kanker, hun gezinsleden en verzorgers. Vanuit de regio Gelderse Vallei kan men er terecht voor diverse vormen van ondersteuning. Wilt u Toontje Hoger sponsoren? Kijk op de site: www.grootverzettegenkanker.nl en zoek op Toontje Hoger.