Overslaan en naar de inhoud gaan

In ons Toon Hermans Huis werken alleen maar vrijwilligers. Zij zetten zich met hart en ziel op allerlei gebied in. Geusje Rommerts is één van hen. Zij is sinds een jaar één van onze gastvrouwen. Geusje beantwoordt drie vragen.

Waarom ben je vrijwilliger geworden?

Ik ben in juni 2019 als gastvrouw begonnen, dus ik heb nog niet zoveel ervaring. Ik heb bewust gekozen voor de locatie in De Open Hof en niet voor het ziekenhuis. Na 43 jaar voornamelijk in de thuiszorg als verpleegkundige gewerkt te hebben, heb ik voor vrijwilligerswerk in het Toon Hermanshuis gekozen. In mijn werkzame jaren had ik geen behoefte aan vrijwilligerswerk dat gelieerd was aan ziekte. Nu heb ik daar ruimte voor.

De ziekte kanker neemt in mijn leven een grote plaats in, ik heb ervaren hoe groot het verschil is tussen professie en privé. Uiteraard heb ik als verpleegkundige veel met kanker te maken gehad, maar ook persoonlijk is het op mijn pad gekomen en heb ik ermee om moeten gaan.

Toen ik een aantal jaren geleden tijdens een cursus bij de Medewerker twee gastvrouwen van het Toon Hermans Huis ontmoette, is bij mij het zaadje geplant. Graag wil ik mensen die geraakt zijn door kanker, op welke manier dan ook, terzijde staan. Op mijn manier, als gastvrouw.

Toen ik gestopt was met werken en een keer een gesprek met Leny had, heb ik de knoop doorgehakt en ben ik op een dinsdagmiddag bij De Open Hof binnengelopen. Ik werd gastvrij ontvangen en na een gesprek met Regien werd ik direct ingeroosterd en volgde de basistraining.  Ik ben van plan om me volgend jaar in te gaan zetten voor de  Toon Tuin, een prachtig project.

Heb je een bijzonder moment waar je nog wel eens aan terug denkt? 

Omdat ik nog maar 1 jaar actief ben, heb ik nog niet zoveel gasten ontmoet, iedereen heeft een verhaal dat ingrijpend en bijzonder is. De jongen die al een paar jaar iedere woensdagmiddag met z’n vader komt nadat z’n moeder overleden is, de mevrouw die na vele malen langs ons huis gelopen te zijn eindelijk durft binnen te komen, haar verhaal kwijt kan en ook nog met ons kan lachen. En dan nog die meneer die niet naar ons op zoek was, maar z’n auto in de buurt had geparkeerd omdat hij ergens  een afspraak had. Hij had tijd over en liep wat rond, kwam langs ons bord op de stoep en dacht: ‘Wat is dit? Hier ga ik even naar binnen.’ Hij wist niets van ons, ging zitten, luisterde naar ons verhaal, dronk een kopje thee en toen kwam zijn verhaal. Hij had kanker en ook familie verloren aan kanker. Toen hij wegging met veel informatie over zijn vorm van kanker, zei hij dat hij blij was dat hij ons gevonden had, z’n hart kon luchten en wist dat hij altijd welkom zou zijn. 

Wat heeft het vrijwilligerswerk voor ons Toon Hermans Huis jou gebracht? 

Wat ik in dit eerste jaar als gastvrouw ervaren heb is het werken met geweldige mensen, gemotiveerd, aardig, belangstellend en collegiaal. Wat wil je nog meer?!

Wilt u net als Geusje ook vrijwilliger worden in ons Toon Hermans Huis? Stuurt u dan een mailtje naar info@toonhermanshuisede.nl of belt u met 06 - 22 161 969.